Može li se doktoru bez COVID potvrde? Beroš tvrdi da se ništa ne mijenja, ravnatelj Doma zdravlja ga demantira

0

Prema najnovijim odredbama, svi pacijenti, ali i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati COVID potvrdu ili negativan test na koronavirus.

“Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim  tijelima”, stoji u Odluci.

Obveza se odnosi na “pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima”, a u Odluci se navodi kako su dužni ovlaštenoj osobi predočiti potvrdu. Odbiju li – neće im biti dopušten ulazak u zdravstvenu ustanovu.

Odgovorne osobe dužne su pak osigurati provedbu posebne sigurnosne mjere predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti i podliježu prekršajnoj odgovornosti.

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ako se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Međutim, ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da se za pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ništa ne mijenja.

“Izmjena za pacijente nema i sve je kako je bilo i ranije. Dakle, svi pacijenti koji dolaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, kod stomatologa, na hitni prijem…ne trebaju predočiti covid potvrdu. To se traži kao i ranije za pacijente koji će biti hospitalizirani primjerice zbog elektivnih zahvata i pratnje na porodu. Znači sve je ostalo potpuno isto i zdravstvena zaštita je osigurana i dostupna svima, a ovo su prilagodbe zakonskim odredbama”, rekao je Beroš za Jutarnji list.

Kad je u rujnu prošle godine donesena obveza COVID potvrda za zdravstvene djelatnike, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se to neće odnositi na pacijente i bolesnike kako im se ne bi ograničavala dostupnost zdravstvene zaštite.

“Jasno je da je upotreba COVID potvrde naš način suživota s virusom. Apsolutno je činjenica da će daljnje okolnosti odrediti daljnju upotrebu COVID potvrde. Jedno su djelatnici, drugo bolesnici, treće posjete”, kazao je tada Beroš.

Bergman: “U srijedu su COVID potvrde u domovima zdravlja kontrolirali voditelji ispostava”

IlustracijaBergmanov dopis o kontroli COVID potvrda(Foto: DNEVNIK.hr)

Ravnatelj Doma Zdravlja Zagrebačke županije i bivši ravnatelj HZZO-a Većeslav Bergman u srijedu nam je potvrdio kako su voditelji ispostava u domovima zdravlja bili zaduženi za kontrolu COVID potvrda kod pacijenata.

“S obzirom na to da je Odluka neajsna, kao i na činjenicu da je u zadnje vrijeme pojačana nervoza kod ljudi koji dolaze u domove zdravlja, a imajući na umu postrožene mjere, odnosno obavezu kontrole COVID potvrda, obratio sam se i Gradu Zagrebu s molbom da se u asistenciju uključe i komunalni redari. Nasreću, to nije bilo potrebno, sve se odvijalo u redu”, kazao nam je u srijedu Bergman.

Gs Press / dnevnik.hr