U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, na Veliki četvrtak, 28. ožujka, održana je posebna misa kojom se obilježava Večera Gospodnja. Misa je predvođena od strane preč. Mišela Grgurića, kancelara Gospićko-senjske biskupije, u zajedništvu s župnikom o. Antom Kneževićem, o. Markom Maglićem, đakonom vlč. Karlom Špoljarićem, uz asistenciju brata Boška Roguljića, bogoslova Marka Butkovića i ministranta.

Večer je započela pozdravnim riječima kancelara Grgurića koji je prenio pozdrave dijecezanskog upravitelja mons. Richarda Pavlića svim prisutnim vjernicima. U propovijedi, preč. Grgurić posebno se osvrnuo na značenje Posljednje večere u kojoj je Isus uspostavio Euharistiju i dao dvije zapovijedi ljubavi i služenja svojim učenicima. Naglasio je kako je Isus ovom prilikom pokazao neizmjernu ljubav prema čovječanstvu, što je kulminiralo u njegovoj muci i žrtvi.

Istaknuo je važnost Euharistije kao „spomen-čina“ Isusove žrtve i ulogu apostola kao svećenika Novoga saveza. Grgurić je objasnio simboliku posljednje večere kao priliku gdje su učenici blagovali novo pashalno janje – Kristovo tijelo i krv, simbolizirano kruhom i vinom. Pozivajući se na riječi pape Benedikta XVI., istaknuo je važnost euharistije i blagoslovne molitve u kontekstu židovske tradicije.

Dalje, kancelar je razložio kako Kristova žrtva predstavlja jedinstven dar samog Boga Oca i istodobno žrtvu Sina Božjeg, naglašavajući Isusovu poslušnost kao nadomjestak za ljudski neposluh.

Propovijed je zaključena pozivom na zahvalnost Nebeskom Ocu za dar Njegovog Sina i ljubav koju nam je darovao. Nakon homilije, uslijedio je obred pranja nogu, simbolizirajući Isusovu poniznost pri posljednjoj večeri. Misa je završila prijenosom posvećenih hostija u pokrajinski Tabernakul i obredom ogoljenja oltara, pripremajući vjernike za dolazak Velikog petka.

Posebno je naglašena uloga Katedralnog zbora, pod vodstvom Nikole Perišića, koji je pridonijeo svečanoj atmosferi večeri, zajedno s izabranim muževima župe koji su predstavljali apostole. Ovom misom, vjernici su bili pozvani da dublje razmisle o značenju Isusove žrtve i ljubavi prema čovječanstvu.

Gs Press