U organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza i suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede u Udbini se danas  okupilo više od tisuću lovaca iz cijele Hrvatske. Svečana proslava održala se u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini čiji su domaćini bili Ličko-senjska županija, Gospićko-senjska biskupija, Lovački savez Ličko-senjske županije i općina Udbina.

Program proslave započeo je okupljanjem članova i članica Hrvatskog lovačkog saveza  koji su  sudjelovali  u zajedničkoj milenijskoj fotografiji Šime Strikomana formirajući ispred Crkve hrvatskih mučenika  oblik vuka. Zatim je procesija prošla ulicama Udbine, do Crkve hrvatskih  mučenika. Koncelebriranu svetu misu predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Biskup je tijekom propovijedi istaknuo važnost skrbi o divljači i prirodi,

Hubert je bio plemić koji je s puno strasti išao u lov. Njegov se život promijenio kada je u šumi ugledao bijelog  jelena koji je među rogovljem imao raspelo. Od toga dana Hubert se  i dalje bavio lovom, ali je pri tome unio pravilo da se o divljači treba brinuti i hraniti je, a posebno čuvati njezina staništa. Bila je to preteča onoga što smo mnogo godina kasnije nazvali ekologoijom, napomenuo je tijekom propovijedi biskup Križić.

Pozdravne riječi civilnim, vjerskim strukturama i kolegama lovcima uputio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor. Govoreći u ime domaćina ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio se lovcima na dolasku te s ponosom istaknuo neke detalje ličkih prirodnih staništa.

Župan Petry:Naša županija  sadrži najviše očuvanih prirodnih resursa!

Posebna mi čast što je Hrvatski lovački savez Udbinu odabrao za mjesto proslave blagdana Svetog Huberta. Mi smo najveća hrvatska županija koja se prostire na 5 350 četvornih kilometar, što čini gotovo 10 posto državnog teritorija.  Na žalost imamo najmanje stanovnika, ali i prirodne, komparativne  resurse bez premca. Dovoljno je spomenuti nacionalne parkove Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, dijelove NP Paklenica i Park prirode Velebit koji čine 58 posto svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Uz to Ličko-senjska županija bilježi najveći broj divljih životinjskih vrsta, što je uz očuvana staništa odličan uvjet za lovni turizam.

Mnogi misle kako su zaštita prirode i lovstvo nespojivi. Lov nije samo odstrjel divljači. Lov je nešto puno više, šire i kompleksnije. To je gospodarenje lovištima, zaštita divljači, očuvanje vrsta, zaštita staništa… Lovni turizam sve više postaje turistička grana, a od presudnog je značenja za zaštitu fonda divljači. S primorske strane Velebita nudi se atraktivan lov na muflone, jelene lopatare i divokoze. Ličani vole istaknuti da je naš zavičaj zemlja medvjeda, vukova i sokolova. Vama lovcima zahvaljujem što skrbite o divljači i njihovim staništima i iskreno čestitan dan Svetog Huberta, patrona lovstva, rekao je župan Ernest Petry.

Čestitke lovcima uputila je  i  izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Drago mi je što ste za 13. po redu proslavu Svetog Huberta odabrali nacionalno svetište Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. S nama su danas lovci od Osijeka do Dubrovnika. Danas odajemo počest svim onim lovcima koji nisu više s nama, a dali su svoje živote za Domovinu, svoj dom  i obitelji. Obilježavamo Dan Svetog Huberta, slijedeći njegove  pravila, odnos prema lovu i divljači. Govoreći prije mene župan Petry je naglasio važnost lovstva i naveo samo neke detalje o tome što sve lovci rade. Lovstvo je prije svega rekreativna djelatnost, rekreativni turizam koji u svijetu ima sve više poklonika. Ono što moramo zahvaliti lovcima jest skrb o divljači, ali i očuvanje prirodnih staništa bez kojih ne bi bilo divljači niti bioraznolikosti.

Ovo je također prigoda da kao ministrica poljoprivrede opet istaknem odličnu suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom i očuvanju naših prirodnih resursa. To je bogatstvo što se očituje u šumama, vodi i čistom zraku koje ne smijemo zaboraviti niti u ovo vrijeme bremenitih međunarodnih odnosa i rata u Ukrajini. U  vrijeme klimatskih promjena naši poljoprivrednici su prvi na udaru. Naša zadaća nije laka, a u njezinom rješavanju su svi važni, svatko na svoj način, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Lovce je pozdravila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević rekavši kako lovcima počiva velika odgovornost koju iskazuju u gospodarenjima lovišta u cjelini, pomno skrbeći o ekološkom aspektu, zdravlju šuma i divljači, što je od presudne važnosti za prirodne sadržaje.

U ime Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije u Udbini je danas bio i tajnik Mile Ugarković. Nakon misnog slavlja lovci-branitelji položili su Spomen-kamen svim preminulim lovcima braniteljima u Spomen parku Crkve hrvatskih mučenika.

Gs Press