Izložba kao izraz zahvalnosti hrvatskoj policiji

0

U holu Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ Gospić večeras je  održano otvorenje izložbe „Hrvatska policija u Domovinskom ratu, policija u obrani ličko-senjskog kraja“. Izložbu je priredio Regionalni klub IPA Ličko-senjske županije i Muzej policije MUP-a RH. Događaju su nazočili župan Ernest Petry, ravnateljica Muzeja policije Helena Jelinek Mareljić, načelnik Policijske postaje Gospić Jadran Došen, predsjednik IPA Ličko-senjske županije Tomo Bukovac, predsjednik IPA Unsko-sanskog kantona (BiH) Šero Družić i jedini preživjeli policajac iz mučkog napada četnika na policijsku ophodnju kod Žute Lokve Darko Murat.

Izložba je povijesno svjedočanstvo vezano uz  vremena kada je hrvatska policija bila jedini jamac opstojnosti mlade hrvatske države i njezina prva oružana sila. O tome je govorio Tomo Bukovac, jedan od sudionika tih turbulentnih vremena.

Policija je tada bila prva crta obrane Hrvatske. Nakon zajednički akcija i operacija s Hrvatskom vojskom mi smo imali  zadaće prvi ući u oslobođena područja Like. Tada su se s Velebita spustili naši dečki koji su na tim teškim položajima bili jedina crta obrane. Hvala svima koji svojim djelovanjem čuvaju uspomene na te sudbonosne dane, zaključio je Tomo Bukovac. Voditeljica službe za nakladničko-knjižničku djelatnost u Muzeju policije Helena Jelinek Mareljić izrazila je zadovoljstvo što se u Gospiću izlažu dijelovi državnog  muzejskog postava.

-Mi u Muzeju imamo mnoštvo posjeta djece iz osnovnih i srednjih  škola koja sa znimanjem promatraju i uče našu slavnu povijest. Važno nam je mlade podučiti o ulozi policije u Domovinskom ratu, o vremenu kada su policajci bili prvi u obrani Hrvatske. Zahvaljujem svima na potporili pri otvaranju ove izložbe i nadam se da će vidjeti mnogi mladi ovoga kraja, istaknula je Helena Jelinek Mareljić.         .

Predsjednik udruge IPA Unsko-sanskog kantona predsjednik IPA-e Šero Družić je u kratkim crtama pojasnio rad IPA-e u BiH, zahvalio se na dosadašnjoj  suradnji i okupljanjima s hrvatskim kolegama koja su zadnjih godina intenzivirana.

Perty:“Policija je bila na prvim crtama obrane onda kada je bilo najteže“!

Župan Ernest Petry istknuo je važnost djelovanja policije na području Ličko-senjske županije.

 

Drago mi je što danas mogu naglasiti važnost djelovanja naše policije, kako u ratu tako i u miru. Ponosni smo što je danas s nama policajac Darko Murat, jedini preživjeli iz četničkog napada 1991. godine u Žutoj Lokvi. Naša nakana je ovdje u Ličko-senjskoj županiji osnovati jedan muzej koji bi buduće naraštaje učio na presudnu ulogu hrvatske policije u vremenima kada je bilo najteže. Dokumentacija za taj projekt je pri kraju i nadamo se da će se taj muzej nalaziti u Centru Domovinskog rata koji će se graditi u Gospiću. Pri tome će posebno mjesto imati postav vezan uz policiju, za djelovanje u vremenima obrane suvereniteta Republike Hrvatske, rekao je župan Petry i izložbu proglasio otvorenom. 

Tijekom izložbe mogli su se  vidjeti brojni slajdovi vezani uz povijest ličko-senjske policije i njihove nadljudske napore u očuvanju ustavno-pravnog poredka RH.

Gs Press