Jučer je u velikoj vijećnici Grada Gospića održana 21. po redu sjednice Gradskog vijeća. Predsjednica vijeća Ana-Marija Zdunić je za Dnevni red predložila 16 točaka, a sjednica je započela Aktualnim satom. Nezavisna vijećnica dr. Mirjana Vrkljan Radošević rekla je kako su uvođenjem novih trendova u nastavi djeca po cijele dane u školi.

Uvodi se nova satnica i novi programi. Djecu nastojimo odmaknuti od mobitela i kompjutora, ali se našim prvašićima to nameće, što nema niti u naprednijim EU državama. Istodobno u 3. i. 4. razredu Gimnazije nema informatike. Jesu li opet gospićka djeca postala eksperiment? Prije pet godina je OŠ „dr. Jure Turić“ u Gospiću bila dio eksperimenta „Škola za život“. Učitelji i roditelji najbolje znaju kakav je to bio promašaj. Učili su se i mučili učitelji, roditelji i djeca, ali sve za to da bi netko sakupljao političke poene. Sada su na redu novi pokusi pa me zanima hoće li Grad Gospić kao osnivač škole ponoviti greške iz prošlosti, pogodujući politici dati suglasnost da uštrb djece, pitala je dr. Mirjana Vrkljan Radošević. Na pitanje je odgovorila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

U dijelovima ove konstatacije i pitanja slažem se s vama i to smislu da se pokazalo kako je našem školstvu potrebna jedna cjelovita reforma. To se neće dogoditi preko noći, potrebna je dugogodišnja promjena i primjena novog kurikuluma. Kao osnivači škola poduprijet ćemo učite i roditelje. Ukoliko se roditelji djece i učitelji odluče za ulazak u to, onda ćemo ćemo ih poduprijeti. Ali ako učitelji i roditelji kažu da ne žele s djecom biti dio nekog eksperimenta, onda nećemo ni mi kao osnivači tih škola, zaključila je zamjenica Kristina Prša. Na to se nadovezala dr. Mirjana Vrkljan Radošević koja je ustvrdila kako je temeljem prijava razvidno da roditelje o tim promjenama nitko neće ništa pitati.

Pitat će se Školski odbor, osnivača i učitelje koji pri tome sigurno neće ići protiv ravnatelja. Zato od Grada Gospića kao osnivača tražim da razmisle o tim situacijama u kojima bi naša škola, djeca, roditelji i učitelji opet trebali postati dio nekakvog novog eksperimenta, zaključila je temu dr. Vrkljan Radošević.

Vijećnik stranke LiPO Ivica Kovačević pojasnio je kako je gradsko poduzeće „Usluga“ koncem 2022. poslalo obavijest po kojoj prebacuje iznajmljivače soba i kuća u kategoriju gospodarstva. Kako je rekao iznajmljivači su se udružili i žalili Vijeću za vodne usluge koje je pozitivno riješilo njihovu žalbu i ukinulo odredbu po kojoj bi iznajmljivači trebali za 25 posto skuplje plaćati vodne usluge i naknade, već ih opet svrstao u kategoriju kućanstava. Kovačević je pozdravio postupak iznajmljivača i pitao jesu li ostali su prvotnoj kategoriji.

Odgovor je dao gradonačelnik Starčević.

Svako povećanje cijena je problematično i tu treba u obzir uzeti sve argumente. „Usluga“ je bez konzultacija s Općinom Perušić kao jednim od osnivača, i sa mnom kao gradonačelnikom Gospića, donijela odluku o povećanju cijena. Ja sam im osobno dao za pravo u tim povećanjima cijena zbog enormnog povećanja cijena el. struje. Treba reći kako „Usluga“ zapravo nikada nije povećala cijenu vode i vodnih usluga. To je već poglavlje zaključeno, uvjeren je gradonačelnik Karlo Starčević.

Sportska dvorana prokišnjava, kako dalje?

Vijećnik Nezavisne liste mladih Josip Župan zanimao se za nekolicinu projekata u kojima je uspješno sudjelovala Nezavisna lista mladih grada Gospića. Pitao je za planove vezane uz novu atletsku stazu i mini-nogometno igralište s umjetnom travom. Vijećnik Župan je u pitanju ustvrdio kako je grad Gospić zadnjih godina prepoznat kao uspješna destinacija za sportske pripreme i sportski turizam. Također je istaknuo kako je počela prokišnjavati velika Sportska dvorana i pitao što će se s time poduzimati. Odgovor je pružila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Već je izgrađena Faza I. Atletske staze, najopsežniji, najskuplji i najteži dio toga projekta. Već smo se prijavili za projekt vezan uz Fazu II. Dobro je što Atletsku stazu u ovom obimu učestalo koriste naši sportaši, mladi i svi građani Gospića. Jesenas je izvršena primopredaja novog umjetnog travnjaka od strane HNS. Od tada je krenula izgradnja potpornog zida, ali je zbog okolnosti, povećanja cijena radova sada ponovno u tijeku treći postupak javne nabave.
Svi znamo da je Ministarstvo turizma i sporta lani objavilo vrlo obiman natječaj na koji se prijavio i Grad Gospić s dogradnjom Sportske dvorane i novim sadržajima. Rezultate toga Natječaja očekujemo u lipnju. Što se tiče krova Sportske dvorane projekt sanacije je oko 2 milijuna kuna, rekla je zamjenica Prša. Na njezine riječi nadovezao se gradonačelnik Karlo Starčević. U svojem je izlaganju definirao mnoge stavke vezane uz sportske objekte, uz mogućnosti postavljanja solarnih panela.

Kako se odnositi prema divljim deponijama smeća?

Zaključeno je kako su nakon velikih napora oko zbrinjavanja komunalnog otpada Grad Gospić i poduzeće Komunalac nabavili mnoštvo kontejnera i kanti za otpad, izgrađeno je i Reciklažno dvorište. Ipak neki neodgovorni građani otpad odlažu na divlje deponije. O tome se očitovao vijećnik Mario Stilinović (HDZ), upravitelj Uprave šuma Gospić.

Istaknut ću da mi iz Hrvatskih šuma sve manje zatičemo divlje deponije u šumama. Razlog tome je što smo u prijašnjim situacijama zatekli hrpu smeća, ali smo raskopali to smeće i gotovo uvijek našli neki račun i adresu nemarnih građana. Na te adrese su poslani računi i globe. Od tada se broj divljih deponija smanjio i mi smo taj problem učinkovito riješili. Zato bih pozvao komunalne redare Grada Gospića da učine isto kada zateknu divlje deponije, predložio je Mario Stilinović.

Članovi ovoga tijela također je raspravljalo i o prijedlogu I. izmjene proračuna Grada Gospića za tekuću godinu, prijedlogu Odluke o zaduživanju za provedbu projekta u Dječjem vrtiću „Pahuljica“, zatim o raspodjeli sredstava namijenjenih radu političkih stranaka, kao i o donošenju Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada na području Grada Gospića.

Gs Press