Ovim panelom nastoji se ukazati na važnosti demografije za razvoj gospodarstva, doprinijeti uspostavi komunikacije između ključnih dionika – znanstvenika, poduzetnika, građanskog društva i donositelja odluka te potaknuti provedbu aktivnih demografskih i gospodarskih politika ključnih za održivi razvoj Ličko-senjske županije, ali i ostalih dijelova Hrvatske. Glavna tema panel-rasprave je hrvatsko iseljeništvo te njegov potencijal za demografski i gospodarski razvoj Hrvatske. Prema procjenama, više od 3,5 milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka živi izvan Hrvatske.

Osim općih migracijskih trendova i populacijskog potencijala hrvatskog iseljeništva, bilo je riječi i o ulozi iseljeništva u ekonomskom razvoju Hrvatske, kako iseljenici doprinose gospodarskom razvoju – od investicija do transfera znanja i tehnologija, koje su strategije za jačanje veza i suradnje između hrvatskih poduzetnika u inozemstvu i onih u Hrvatskoj, kako potaknuti iseljenike na ulaganje u Hrvatsku, uključujući poticaje i politike koje bi olakšale takve investicije, te naposljetku kako potaknuti povratak iseljenika u Hrvatsku.

Na panel-raspravi je u uvodnom dijelu uz Josu Brajkovića Predsjednika HGK ŽK Otočac prisutne pozdravila i obratila prigodnim riječima Jasna Orešković Brkljačić, zamjenica župana Ličko-senjske županije.

Moderator panel rasprave bio je Ivan Laškarin dok su sudionici panel rasprave bili su Nikola Šimunić Institut za migracije i narodnost, Mislav Rubić Središnji državni ured za demografiju i mlade, Marina Perić Kaselj Institut za migracije i narodnost, Ivanka Kunštić Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Mary Ann Rukavina Cipetić, GFT – Inicijativa za održivi rast, Jorge Francetić, Obala Grupa d.o.o., Marijan Krmpotić Kroma d.o.o. Gospić.

Gs Press