RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da će brzi antigenski testovi pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije, no PCR testovi i dalje ostaju “zlatni” standard.

“Ti brzi antigenski testovi dosegnuli su jedan stupanj razvoja, relativno dobro smo ih istražili i znamo koje su njihove mane i pozitivne strane. Oni su relativno specifični”, rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

Ako je netko doista pozitivan, pozitivan je sigurno i na PCR-u, koji je još uvijek zlatni standard, a ako je netko negativan na antigenskom testu, ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, kazao je Capak.

“Ako ima simptome, provjeravamo test na PCR-u. Negativne rezultate ćemo provjeravati”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Prioriteti su ljudi koji imaju simptome

Prioriteti su osobe koje imaju simptome i njih će testirati brzim antigenskim testovima. “To će nam pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije”, rekao je.

S obzirom na to da dolazi i sezona gripe, Capak ponavlja da će je biti teško razlikovati od koronavirusa jer će biti puno respiratornih simptoma.

“Osobe koje imaju simptome i bile su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se, smatraju se pozitivnima”

“Idemo sada sa zajedničkim testovima i to će biti značajna pomoć u dijagnostici”, istaknuo je.

“Osobe koje imaju karakteristične simptome za covid – temperaturu, kašalj, teško disanje i druge simptome – i bile su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se, smatraju se pozitivnima”, kaže šef HZJZ-a.

Gs Press / index.hr