U Konferencijskoj dvorani Razvojnog centra Ličko-senjske županije danas je održana Završna konferencija projekta “PriLIKA za razvoj”. Na konferenciji su predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati projekta, s posebnim osvrtom na ulogu Javne ustanove Razvojne agencije Ličko-senjske županije (LIRA) u društvenom i gospodarskom razvoju regije.

Na konferenciji su sudjelovali brojni ravnatelji i direktori ustanova i poduzeća iz Ličko-senjske županije, kao i Andrija Brkljačić iz LIRA-e i župan ličko-senjski Ernest Petry.

Andrija Brkljačić, ravnatelj LIRA-e, detaljno je predstavio sve faze i aktivnosti projekta, ističući ključne korake i postignuća. Naglasio je važnost jačanja kapaciteta LIRA-e za pružanje stručne podrške u pripremi i provedbi projekata financiranih iz ESI fondova i NPOO-a, strateškog planiranja, jačanja kapaciteta jedinica lokalne i područne samouprave te bolje informiranosti javnosti o mogućnostima i financiranju za veću apsorpciju EU sredstava u regiji.

Samo ove godine, prema riječima ravnatelja Brkljačića, u provedbi je bilo 18 projekata ukupne vrijednosti od 11 milijuna eura, dok su dodatno pripremljena i 33 projekta vrijedna 38 milijuna eura. Ukupno, to čini 51 projekt u vrijednosti oko 50 milijun eura, što predstavlja značajan doprinos razvoju Ličko-senjske županije.

Župan Petry je govorio o brojnim projektima koji se trenutno provode u suradnji s privatnim investitorima, Vladom RH, LIRA-om, Razvojnim centrom i jedinicama lokalne samouprave. Projekt “PriLIKA za razvoj” osigurao je oko 1,2 milijuna eura, a sredstva su prikupljena preko različitih ministarstava, iz Ličko-senjske županije, LIRA-e i jedinica lokalne samouprave. Naglasio je kako ovi projekti otvaraju nove mogućnosti za radna mjesta, spomenuvši preko 200 novih projekata pokrenutih tijekom njegova mandata, većinom s EU sredstvima i resornih ministarstava.

Župan je također spomenuo projekte u pripremi na području Grada Gospića, inicijative Vlade RH, cestovne obilaznice, aglomeracije, ulaganja u pomorska dobra, luke, elektroprivredu, otvaranje trgovačkih centara i predstojeće otvaranje Središnjeg državnog ureda zemljišnjih knjiga RH u Gospiću. Govorio je i o izgradnji nove kaznionice pored Gospića, stvaranju oko 270 novih radnih mjesta kroz ovaj projekt te izgradnji Memorijalnog centra Domovinskog rata i veteranskih ustanova u Senju.

Kao nositelj projekta, LIRA ima za cilj ojačati svoje kapacitete za pružanje stručne podrške u pripremi i provedbi projekata financiranih iz ESI fondova i NPOO-a, kao i ojačati kapacitete lokalnih jedinica samouprave i drugih javnopravnih tijela s područja županije, te poboljšati informiranost šire javnosti o mogućnostima financiranja i provedbe projekata za povećanje apsorpcije EU sredstava u Ličko-senjskoj županiji.

Gs Press