Druga nacionalna smotra goveda  buše organizirana Stočnom sajmištu u Gospiću u sklopu tradicijske manifestacije „Jesen u Lici“ okupila je 50-ak uzgajivača iz  cijele Hrvatske. Prema mišljenju stručnog povjerenstva ove godine u Gospiću su se doista našli najbolji primjerci ove autohtone pasmie.

Krava vlasnice Fanike Banić iz Ličko-senjske županije osvojila je treću nagradu. Uzgajivač buša Andrija Ribičić iz Splitsko-dalmatinske županije  osvojio je drugo mjesto i Ivo Vidak iz Dubrovsačko-neretvanske županije  vlasnik je prvonagrađene buše.

Kao i uvijek najatraktivnija su bila grla bikova pasmine buše. Bilo je izloženo 10 bikova, pri čemu je Marijana Dejanović Šolaja osvojila broncu. Uzgajivač Nikola Mišlulin iz Gospića osvojio je drugu nagradu, dok je vlasnik najboljeg bika bio  uzgajivač Bariša Dejanović iz Gospića koji ima farmu buša kod Udbine. Njegove buše se redovno vraćaju sa svih natjecanja ovjenčane zlatnim medaljama.

Šampionsko grlo iz kategorije  buša  je krava  vlasnika Marka Živkovića iz Donjih Pazarišta koja je  ponijela zlatno zvono, najveću nagradu ove izložbe.

Nagrade uzgajivačima predali su izaslanik ministrice poljoprivrede Zdravko Barač, župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljčić. Nagrade su bile diplome i novčani iznosi koje je pripremila Ličko-senjska županija  od po 200, 400 i 1000 kuna.

Gs Press