Najbolje su ličke pramenke iz okolice Korenice

0

Uz krave buše, najvažnija hraniteljica Ličana uvijek je bila ovca pasmine lička pramenka. Kvaliteta pramenkinih janjaca već je dobila poseban status zaštite kvalitete od strane Europske unije. U Gospiću je danas tijekom izložbe na Stočnom sjmu u sklopu Jeseni u Lici održano natjecanje u kvaliteti kolekcija ličke pramenke. Pri tome su nagrade najboljima  predali izaslanik ministrice poljoprivrede  Zdravko Barač i novčani bon župan ličko-senjski Ernest Petry.

Među sedam ponuđenih kolekcija treće mjesto osvojio je uzgajivač Milan Čukurdija, a drugo mjesto osvojio je Ivan Orešković. Njabolju kolekciju prezentirao je Milan Knežević. U kategoriji ovnova treće mjesto osvojio je Ante Starčević, srebro je pripalo ovnu uzgajivača Jove Žigića iz okolice Korenice. Iz istog kraja dolazi i prvonagrađeni ovan vlasnika Dražena Drakulića.

Lentu i šampionsko zvono najboljeg grla ličke pramenke osvojio je Zdeno Ranljak iz Novosela Koreničkog. OPG Ramljak je sa oko 2 000 grla praenke najviše puta nagrađeni vlasnik i najveći uzgajivač ove pasmne ovaca u Hrvatskoj.

Gs Press