Sinoćnji koncert što su ga u Gospiću  priredila dvojica prijatelja, tenor Joso Butorac iz Novog Vinodolskog i harmonikaš Zvonimir Kos  iz Gospića, odlično je popunio atrij KIC-a Gospić  pa se uistinu tražila stolica više. Pod nazivom „Hora & Belcanto“  koncert je uistinu bio šarolikog repertoara koji je objedinio brojne raznorodne glazbene pravce i na taj način bio znatno atraktivnijih od  većine sličnih koncerata koje smo čuli u ovoj godini.

Voditelj Gospićkog glazbenog centra Zvonimir Kos i nekolicina njegovih učenika predstavili su se s repertoarom u rasponu od klasike, preko Sinatre i filmskih tema, pa do glasovitih rock skladbi grupe „Guns’n & Roses“. Glazbena „tirada“ harmonika uz virtuozno odsvirane teme nije davala mjesta sumnji kako u Gospiću imamo majstora čiji bi ga učenici jednog dana trebali nadmašiti. Šlag na torti bila je tema iz filma „Kum“, istodobno tugaljiva i vedra, baš kao što je taj filmski hit oslikao jedno razdoblje američke povijesti.

Tenor Joso Butorac je priča za sebe. Bez formalne glazbene  naobrazbe Joso suvereno vlada pozornicama već gotovo pola stoljeća. Vjerojatno je tajna njegova uspjeha to što se okušao na gažama, svadbama, zabavama, ali i nastupima na festivalima i u svijetu opere. Josin zvonki i snažni tenor sinoć nas je pomalo opio, ali i držao budnima tijekom cijelog nastupa. Krenuo je sa skladbama Festivala MIK, gdje gotovo redovno pobjeđuje, pa do elegične „Ćale moj“, preko opernih arija kakve se mogu čuti u izvedbama Carrerasa ili Pavarottia. Uz klavirsku pratnju majstora  Mladena Žmaka, Joso Butorac je svojim izvedbama   pokazao svu raskoš glazbenih stilova i tema, pri čemu uvijek na vidjelo izlaze emotivni „flashovi“ i poveznice Jose Butorca s morem, grotom i općenito s Primorjem. Ukoliko su organizatori ovogodišnjih manifestacija povodom Dana grada Gospića željeli prirediti  raznoliki  program, nema sumnje da su ovoga puta u tome potpuno uspjeli.

Gs Press / N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.