Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem članka 17. stavka 2. točke 2. Pravilnika o dodjeli potpore za «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta» iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Natječaja za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) – donijela je Odluku o dodjeli sredstava Ličko – senjskoj županiji.

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave koji je dovršen donošenjem odluka o odabiru tvrtke ISTRAŽIVAČ d.o.o. Nuštar za sva tri projekta te potpisa ugovora o razminiranju ukupne površine 6.819.070 četvornih metara, ukupne vrijednosti 46 milijuna kn, od strane Agencije provedena je administrativna obrada zahtjeva za potporu kojom je utvrđeno da je Ličko – senjska županija udovoljila uvjetima propisanim Pravilnikom i natječajem.

Navedenom Odlukom o dodjeli sredstava Ličko – senjskoj županiji se dodjeljuje potpora u iznosu od 46.051.547,00 kuna za podmjeru 5.2. «Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima»/Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta».

Odluka o dodjeli sredstava završni je administrativni korak koji prethodi uvođenju izvoditelja u poslove tj. početak poslova razminiranja.

Ovo je četvrta odluka o dodjeli sredstava potpore za razminiranje poljoprivrednih površina koju je od šest prijavljenih županija za sada osim Ličko-senjske županije  dobila Karlovačka, Sisačko – moslavačka i Brodsko – posavska županija.

Pretraživanje i/ili razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta u Ličko-senjskoj županiji provodit će se u 2015. i 2016. godini na područjima:

  • Gonji Lulići, Oraovac (površina 402.849 m2) Općine Perušić i Donji Lapac
  • Podum, Dabar, Glibodol (površina 1.796.403 m2) – Grad Otočac
  • Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko, Divoselo (površina 4.619.818 m2) – Grad Gospić.

Svu tehničku dokumentaciju – idejne projekte razminiranja minski zagađenih poljoprivrednih površina izradio je Hrvatski centar za razminiranje.

Očekivani rezultat ovog projekta je razminiranje 6,9 ha poljoprivrednog zemljišta što će omogućiti njegovo korištenje za poljoprivrednu proizvodnju, a time i gospodarski razvoj područja.

Europska Unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje u financiranju Projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.