U tijeku su radovi u okviru projekta Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije u Gospiću. Ukupna vrijednost radova je oko 3,1 milijuna kuna, pri čemu bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske iznose 1.995.702,50 kn.

Ovaj projekt jedan je od projekata energetskih obnova ustanova koji nije prošao na tzv. najbržem prstu Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Budući da je Dom već proveo veći dio projektnih aktivnosti u cilju njegove realizacije, Ličko-senjska županija osigurala je u Proračunu za 2020. godinu preostala potrebna sredstva u iznosu od 1.053.995,63 kn.

Ovim je povodom u Ličko-senjskoj županiji danas upriličeno potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projekta između župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića i ravnatelja Doma za starije i nemoćne Ličko-senjske županije Ivana Bronzovića. Uoči samoga čina potpisivanja Ugovora župan Milinović je ponovno istaknuo svoje nezadovoljstvo što niti jedan projekt energetske obnove na području Ličko-senjske županiji u ukupnoj vrijednosti 26 milijuna kuna nije prošao „najbrži prst“.

-Prema informacijama koje mi je dao premijer Andrej Plenković taj „najbrži prst“ na sreću odlazi u povijest. To je nešto što se Hrvatskoj, a poglavito Ličko-senjskoj županiji, nije smjelo dogoditi. Taj „najbrži prst“ nije prošao niti ovaj projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne. Zbog svih novo nastalih okolnosti mi smo u županijskom proračunu po prvi put izdvojili vlastita sredstava za ovaj projekt energetske obnove. Moram napomenuti za energetske obnove zgrada osnovnih škola u Perušiću, Senju i Smoljancu osigurano je četiri milijuna kuna, za Dom zdravlja u Gospiću 400 000 kuna, za Dom za stare i nemoćne u Udbini 700 000 kuna i ambulanta Brinje 350 000 kuna. Da sve ovo bude realizirano presudila je financijska stabilnost Ličko-senjske županije. Ugovor koji ćemo danas potpisati uvelike će poboljšati uvjete smještaja za stare i nemoćne, a uz to će se smanjiti i troškovi grijanja što je u Lici vrlo važno, rekao je župan Darko Milinović.
Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Bronzović zahvalio se Ličko-senjskoj županiji i županu Milinoviću osobno.

-Ovo nije prvi puta da je župan dr. Darko Milinović pokazuje senzibilitet i puno razumijevanje za naše potrebe. Mi smo kao ustanova već nekoliko puta trebali dobiti sredstva za ovaj i slične projekte, ali smo bili onemogućeni. Župane hvala vam jer je to za nas pomoć i projekt od velikog značenja koji će nam značiti uštede na energentima i do 60 posto, a korisnicima će biti značajno ugodnije, zaključio je direktor Ivan Bronzović.

Dr. Milinović: „Nema mjesta panici, pacijenti u OB Gospić se dobro osjećaju“!

Na upita novinara o situaciji vezanoj uz pacijente i zaposlenike Doma za starije u Gospiću nakon pozitivnih testova na COVID-19 župan Milinović je kazao kako je situacija svakako pod kontrolom.

-Pacijenti su smješteni u OB Gospić, dobro se osjećaju i nemaju izražene teže simptome korone. Stabilni su, pod stalnim su nadzorom. Ostali se nalaze u Domu, posebno su izolirani i gotovo da niti nemaju neke od prepoznatljivih simptoma COVID-19. U Domu se nalazi 18 štićenika, dok su tamo smještajni kapaciteti predviđeni do 40 osoba. Zahvaljujem se ravnatelju i svim djelatnicima Doma jer su vrlo brzo i efikasno djelovali u ovoj situaciji, naglasio je župan Milinović.

M. S.​

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.