Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije (LIRA) zajedno sa projektnim partnerima: Ličko-senjskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Gospić, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom obrtničkom komoromObrtnička komora LSŽ provodi projekt „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko senjske županije“ Kako je rekla ravnateljica LIRA-e Martina Šuper jedan od ciljeva je  poticanje poduzetništva i povećanje zapošljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina u Ličko-senjskoj županiji na način da  se dodjeljuju potpore male vrijednosti u pojedinačnom iznosu do 50.000 kuna za pokretanje poduzetničkih ideja.

Budući je Ličko-senjska županija naš partner ovom prigodom se zahvaljujem županu Darku Milinoviću i njegovim suradnicimam kao i svim ustanovama koje su sudjelovale u programu potpore za samozapošljavanje. S nama je danas i predsjednik našeg lokalnog partnerstva za zapošljavanje dožupan Vice Nekić bez kojega ne bismo bili ovako uspješni. Na temelju Javnog poziva za dodjelu potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja koji je LIRA raspisala od 30. listopada 2019. do 30. studenog 2019. god. sklopiti će se ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti sa šest (6) poduzetnika početnika u ukupnoj vrijednosti od 269.349,83 kn. Potpore se dodjeljuju kroz navedeni projekt koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt ovim ne staje nego se dalje nastavlja pa će se koncem veljače objaviti novi Javni poziv jer je preostalo još novca za samosapošljavanje, istaknula je Martina Šuper koja je najavila potpisivanje još 14 ugovora.

Župan Darko Milinović pozdravio je ove aktivnosti i ponovio potporu Ličko-senjske županije kada je u pitanju zapošljavanju.

Čestitam na ovim sredstvima jer je razvoj poduzetništva i OPG-a temelj razvoja gospodarstva. Često volim reći da smo mi, ukupno gledano, najjača županija. Pri tome mislim na naš doprinos u Domovinskom ratu, kao i najveće  povećanje broja zaposlenih unatrag tri godine od 14,4 posto! To treba jasno reći jer svi mi nastojimo povećavati broj zaposlenih, za što je LIRA zajedno s nama osigurala 2 milijuna kuna. Nedavno me jedan novinar pitao kako bi funkcionirala ova Županija da nema državnih firmi!?! Od ukupnog broja stanovnika čak 46 posto ih radi u trgovačkim društvima! Dakle, tu je i 19 posto obrtnika, 3 posto poljoprivrednika, a  u ustanovama svega 27 posto. Na ovaj način nam poduzetnici, trgovačka društva i OPG-i čine gotovo 70 posto zaposlenih u radnom, realnom sektoru. Vi koji ćete danas potpisati ove Ugovore laički rečeno „mijesite kruh svojim rukama“! Po  bruto domaćem proizvodu Ličko-senjska županija je ispred devet hrvatskih županija, uz bok Zagrebačkoj županiji. Vas šest od danas krećete u borbu za vlastito zapošljavanje, u „nemirne poduzetničke vode“ i uvjeren sam da ćete u tome uspjeti, rekao je župan Milinović i  istaknuo projekt uglednog europskog poduzetnika Gorana Štroka koji u „T-Nest“ naselju u Lovincu ulaže 15 milijuna eura. Štrok je u medijima objavio kako je gradio brojne hotele i naselja diljem Europe, ali nikada nigdje nije naišao na takav pozitivan i urgentan pristup pri rješavanju potrebne dokumentacije i dozvola kao u Ličko-senjskoj županiji.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.