U Gradskoj vijećnici Grada Gospića održan je danas nastavak započete 8. sjednice  Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Pod predsjedanjem Marijane Kustića raspravljalo se o nekoliko točaka Dnevnoga reda, dok ćemo za ovo izvješće istaknuti neke najvažnije.

Ivica Radošević (HDZ) je kao predsjednik Odbora za poslovnik i imenovanja izvjestio je predložak za novog člana Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste imenuje Pavao Pavelić, što je Skupština jednoglasno prihvatila. Govoreći o povećanju naknada za Domove umirovljenika u Otočcu, Udbini i Gospiću vijećnik Ivan Bižanović (HSU) podsjetio je kako je potrebno kvalitetom smještaja i cijenama posvuda ujednačiti cijene smještaja starijih i nemoćnih osoba. Bižanović je također istaknuo kako smatra da bi se povećanje sredstava  moralo namjenski upotrijebiti i na taj način dodatno povećati kvalitetu smještaja korisnika ovih triju domova.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Gospiću Ivan Bronzović u kraćim je crtama elaborirao razloge traženog poskupljenja smještaja i skrbi štićenika ovih ustanova.

Povećanje cijena smještaja je neophodna. Ukazala se potreba za usklađivanjem cijena i njihovim povećanjem kako se ne bismo doveli u situaciju da poslujemo s gubikom. Uspjeli smo ujednačiti cijene smještaja korisnika u Otočcu, Udbini i Gospiću. Od 2018. godine imali smo pomalo apsurdnu situaciju da koliko god mi povećavali cijene, utoliko nam prihode smanjuje resorno Ministarstvo. Zahvaljujući županu Milinoviću posjetila nas je bivša ministrica Nada Murganić. Nakon obilaska doma u Gospiću i naših izlaganja ministrica se složila kako nam to svrsishodno povećanje prihoda treba ostaviti na raspolaganju. U Otočcu i Gospiću smo preuzeli neke obveze za ustanove koje nemaju riješenu kuhinju, pranje rublja i ostale usluge. Planiramo posvuda uvesti uštede i ekološku dimenziju prelskom grijanja sa lož-ulja na sječku. Uštede su postignute u svim stavkama, pa tako i sa brojem zaposlenika koji sada iznose 154 djelatnika. Planirani proračun za ovu godinu iznosit će 12 milijuna i 250 tisuća kuna. U usporedbi sa sličnim ustanovama diljem Hrvatske naši su domovi puno jeftiniji i imaju kvalitetnije uvjete smještaja, medicinske skrbi i prehrane nego li većina takvih ustanova. Unatrag dvije godine enormno su poskupjeli troškovi prehrane, energenti, materijalni i drugi troškovi, zaključio je direktor Bronzović i od Skupštine zatražio usvajanje prijedloga Odluke o povećanju cijena domova za  20 posto, što je Skupština jednoglasno prihvatila. U obrazloženju Ivan Bronzović je definirao kako će se povećanje osjetiti u obimu od 200 do 480 kuna, ovisno o uvjetima smještaja korisnika.

Na zadnjoj sjednici bilo je govora o nadzorima nad ovakvim ustanovama,  na što su vijećnici bili potaknuti tragedijom u Domu za starije i nemoćne u Andrijaševcima. Župan Darko Milinoviće obišao je većinu ustanova i danas se obratio Skupštini.

Istoga dana sam zatražio izvješće o stanju u tim ustanovama. Na našem području djeluju tri privatna doma i jedan županijski. Slobodnih mjesta ponegdje još ima, ali ono što je najvažnije da se u svim domovima radi po  zacrtanim normama po pitanju broja korinsnika, kvalitete smještaja, zdravstvene njege, sigurnosti  i prehrane. Posvuda su zaposlni potrebni kadrovi, redovno se vrše inspekcije i s time u ovoj Županiji svakako moramo biti zadovoljni, rekao je župan Darko Milinović.

 

 

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.