Široj javnosti je malo poznat podvig dvojice Otočana koji su se nedavno biciklom zaputili do planinnskog lanca Visoke Tatre u  Poljskoj i potom se uspeli na najviši vrh Rysy (2 499 m). Ovim povodom ustrajne sportaše Stipu Piršljina (31) i  Milana Krznarića (38) danas je primio župan Darko Milinović.

-Prije svega želim vam čestitati na uspjehu koji je prije vas u povijesti ostvarilo tek nekoliko Hrvata.  Na ovaj ste način s ponosom promicali ime svojega grada Otočca, Ličko-senjske županije i Hrvatske. I ja sam ponosan na vas, kao i na sve sportaše sa ovih prostora čiji su uspjesi vrijedni divljenja. Čuo sam da uskoro osnivate novi klub u Otočcu. Ličko-senjska županije će i vašem klubu naredne godine financijski pomoći jer ste se već dokazali sa hvale vrijednim rezultatima, odvezli ekstremnu ekspediciju na biciklima od Otočca do Poljske, popeli se na najviši vrh Poljske i time postali prvi Ličani u povijesti koji su u tome uspjeli. Mi kao županija redovno pratimo sve  ljude koji imaju odlične sportske rezultate pa ćemo svakako poduprijeti i rad vašeg budućeg kluba. Još jednom vam iskreno čestitam na ovom velikom podvigu, naglasio je župan Darko Milinović. U ime ovog hrabrog dvojca koji je biciklima prešao preko tisuću kilometara do cilja zahvalio se Milan Krznarić.

-Drago nam je što smo prvi Ličani koji su uspjeli ostvariti ovaj podvig. Išli smo i tragovima starog alpinizma kako su nekada išli stari majstori toga sporta: biciklima do nekog odredišta i onda kao alpinisti na osvajanje vrhova. Vožnja biciklima do Poljske i uspon na vrh Rysy do sada je prije nas uspjelo samo četvorici Hrvata. Zahvaljujemo se županu Milinoviću na ovom prijemu, što je prepoznao veličinu ovoga pothvata. Nakon starta 28. rujna i šestodnevne vožnje biciklima stigli smo u grad Zakopane i nakon dva dana odmora krenuli na osvanje najvišeg vrha Poljske. Na sami vrh Rysy se prosječno penje dva dana. Mi smo se popeli za šest sati i istoga dana vratili smo se u Zakopane. Povratak u Otočac bio je autobusima, pojasnio je Milan Krznarić.

Svu opremu za ovaj naporni put Otočani su nosili u bisagama, bez pratnje automobila. Povratak su željeli  učiniti na biciklima, ali nisu imali toliko dana godišnjeg odmora. Dnevno su prelazili nešto manje od 200 kilometara. Po kiši, povremeno jakom vjetru i čestim usponima. Sve su to uspješno savladali i dokazali kako pravim sportašima ništa nije teško.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.