Na dan 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak izvršena je prva javna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u bivšoj državi. Stoga je Hrvatski Crveni križ ovaj datum uzeo i slavi ga kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Ovim je povodom župan ličko-senjski Darko Milinović primio direktore i predstavnike općinskih i gradskih društava Crvenog križa, kao i mnoge darivatelje krvi.

-Ovaj dan je dodatni razlog za ponos jer sam s vama i zato što sam vam iznimno zahvalan za sve brojne akcije koje ste uspješno proveli. Darovati krv i spasiti nečiji život humani je čin za koji vam moramo uvijek biti zahvalni. Mi smo vam u ovogodišnjem proračunu povećali iznos za oko 20 tisuća kuna, iako svi znamo da nikada niste tražili bilo kakve beneficije za svoju humanost. Nemam što reći nego vam se iskreno zahvaliti i potaknuti druge da krenu vašim stopama. Vaš član Zvone Kovačić je dao 60 litara krvi! To je teško za zamisliti, a kamo li provesti u djelo. Njemu i svima vama iskreno čestitam. Posebno mi je drago što sam čuo da se u vaše akcije uključuje sve više mladih ljudi. Kao ginekolog vezan sam uz tu problematiku pa znam kako je to kada čujem „nema više krvi“. Na sreću po tom pitanju u ovoj bolnici su spašeni svi ljudski životi, rekao je župan Milinović na prijemu povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi.

Na prijemu se zahvalio predsjednik Županijskog društva Crvenog križa Tihomir Šimunić  iz Otočca koji je ustvrdio kako svake godine raste broj darivatelja krvi u Ličko-senjskoj županiji, pri čemu je osjetan veći broj mladih. Direktor GD Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić je ustvrdio kako na području Ličko-senjske županije krv redovno daje oko 900 ljudi, dok je taj broj na području Gospića 330 darivatelja krvi. Tako se događa apsurd da u Ličko-senjskoj županiji pada broj stanovnika, ali raste  količina prikupljene krvi. Od trenutnih aktivnih darivatelja krvi najviše puta je krv dao umirovljeni časnik HV Zvonko Kovačić iz Gospića. Zvonko je krv dao 134 puta. Na području Ličko-senjske županije će se do konca godine prikupiti više 1 500 doza krvi.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.