Nakon nekoliko godina prekida Karlobag od danas ponovno ima ispostavu za hitnu medicinsku pomoć. O važnosti ovoga projekta dovoljno govori okupljeno mnoštvo uzvanika. Župan dr. Darko Milinović nazočio je ovome trenutku kao osobni izaslanik ministra zdravstva Milana Kujundžića, s njim su bili zamjenici Renata Hodak i Vice Nekić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije Elizabeta Dragičević, zamjenik načelnika Općine Karlobag Boris Smojver, predsjednik Općinskog vijeća Karlobag Mate Bačić, kao i mnogi medicinski djelatnici i ravnatelji s prostora županije.

Govoreći o važnosti hitne medicine za Općinu Karlobag zamjenik načelnika općine Boris Smojver istaknuo je nekoliko važnih momenata.

-Ovo je prostor gdje se tijekom turističke sezone višestruko povećava frekventnost prometa, kada ovdje borave mnogi gosti. Osim toga, više od 50% naših stanovnika su osobe starije životne dobi. Dugo vremena smo imali samo jednu liječnicu pa naši građani i gosti nisu imali adekvatnu medicinsku zaštitu poput drugih građana RH. Uz pomoć Ličko-senjske županije i Zavoda za hitnu medicinu napokon smo u tome uspjeli. Moram se zahvaliti i bivšem županu Milanu Koliću, sadašnjem županu dr. Darku Milinoviću i svima koji su nam u tome pomagali. Općina Karlobag je ustupila ovaj prostor u koji je uloženo oko 500 tisuća kuna, ali na ovome nećemo stati jer ćemo nastojati da se ovome timu priključi i liječnik pa bi to postao tim T-1, ustvrdio je Boris Smojver. O važnosti ove ispostave govorila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Elizabeta Dragičević. Istaknula je kako će se na ovaj način znatno skratiti dragocijeno vrijeme zbrinjavanja pacijenata, o čemu ovise ljudski životi. Ravnateljica Dragičević pokretanje ove ispostave smatra vrijednim projektom u kojemu su sudjelovali Ministarstvo zdravstva, Ličko-senjska županija, Općina Karlobag i Zavod na čijem je čelu.

Dr. Darko Milinović otvorio je novu ispostavu u svojstvu izaslanika ministra Kujundžića te na ovaj načln ponovio tvrdnje kako aktualna Vlada RH skrbi i o svakom kutku Hrvatske.

-Zajedno smo se pokazali jakima u puno situacija, pa tako i danas. Ličko-senjska županija će i dalje sudjelovati u ovakvim projektima. Ovo je godina financijske stabilizacije i Županija danas ima na računu milijun kuna više u odnosu na isto razdoblje 2017. Zato ćemo i ove godine podupirati mnoge korisne projekte. Ispostava hitne medicine u Karlobagu pospješit će nastojanja da se pacijent zbrine unutar tzv. zlatnog sata jer se na taj način znatno povećavaju šanse za spašavanje života. U tijeku su brojne aktivnosti vezane uz otvaranje slične ispostave u Senju, gdje će se u tim uključiti i liječnik pa će to biti tim T-1. Sada nema niti pripravnosti u Brinju, ali ponavljam kako smo u tijeku priprema kako bi se ovi nedostaci ispravili. Pri tome tražim potporu i sudjelovanje svih političkih opcija jer zdravstvo mora biti iznad usko političkih interesa. Već sutra idem na potpisivanje Ugovora o financiranju po jednog djelanika Doma zdravlja Novalja i Gospić te liječnika za hitnu medicinsku pomoć u Gospiću. Riječ je bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Čestitam i zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovoga projekta važnog za općinu Karlobag, rekao je župan Milinović i proglasio otvorenom ispostavu hitne medicinske pomoći u Karlobagu.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.