Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović sa dijelom svojega najužeg tima posjetio je danas općinu Udbina. Sa županom su bili njegovi zamjenici Vice Nekić i Nikola Lalić, pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović i drugi. U Općinskoj vijećnici goste je primio načelnik Općine Udbina Josip Seuček, uz najbliže suradnike, članove Općinskog vijeća i svojega prethodnika Ivana Pešuta. U uvodnom dijelu sastanka župan Milinović je istaknuo nedvosmislenu poruku kojom on kao župan i Ličko-senjska županija žele dodatno intenzivirati suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Povodom današnjeg posjeta Udbini je obilazak  radova održavanja i poboljšavanja sustava oborinske odvodnje te uređenja pješačke staze na dijelu županijskih cesta Ž5167 i Ž5195 u naselju Udbina. Kao što je poznato ovaj projekt realizira se preko ŽUC-a, a izvođač radova su Lika-ceste iz Gospića.

Ravnatelj ŽUC-a Luka  Matijević informirao je nazočne kako navedeni radovi na rekonstrukciji dvaju cesta stoje 998 tisuća kuna, od čega ŽUC sudjeluje sa 650 tisuća kuna, a Općina Udbina sa 356 tisuća kuna. Riječ je 1,3 km zahvata. Nakon obilska gradilišta župan dr. Milinović je u izjavi naglasio zadovoljstvo što se nalazi u jednoj od općina koja gotovo da niti nema nezaposlenih.

-Radovi koje smo obišli još su jedna potvrda kako Županija skrbi o Općini Udbina. Skrbit ćemo i  ubuduće, a to će ovisiti o kvaliteti projekata koji će se realizirati. Kako nas je danas izvjeszio načelnik Seuček sljedeći korak je uređenje centra Udbine i izgradnje novog nogostupa. Ovdje sam i  zato da dodatno probudimo zanimanje ljudi s ovog područja gdje imamo veliki broj OPG-a i proizvodnih djelatnosti. Samo kroz poticaje općina Udbina je u proteklih godinu dana „povukla“ 40 milijuna kuna pa ne treba čuditi podatak o neznatnoj nezaposlenosti. Našim poduzetnicima je na raspolaganju još 5,7 milijuna kuna s izrazito niskom kamatnom stopom koje zajednički subvencioniraju Županija i Općina, a imamo i povoljne kredite sa svega dva posto kamata za opremanje turističkih objekata, što je atraktivno za područje Udbine zbog blizine NP Plitvička jezera. Naša LIRA ima mnoštvo gotovih projekata, od kojih je čak sedam namijenjeno području Općine Udbine. To su projekti vrijednosti oko 80 milijuna kuna. Ličko-senjska županija je u svega tri mjesca povukla oko 100 milijuna za brojne projekte, a već sutra potpisujem još jedan ugovor vrijedan 20 milijuna kuna. Očekujem daljnju suradnju sa svim Općinama i Gradovima jer boja političkog dresa nije, niti smije biti kamen spoticanja u  suradnji. Po dva milijuna kuna ovih dana dolaze za projekte u Senj i Karlobag, 20 milijuna kuna u Gospić, za odvodnju u Općini Plitvička Jezera već je osigurano 50 milijuna kuna… Pri ovim projektima je važna naša suradnja i u naredne četiri godine priznajem samo „politički dres“  koji se zove Ličko-senjska županija, rekao je župan Milinović i zahvalio načelniku Seučeku na odličnoj suradnji  i projektima koje je Općina Udbina već aplicirala ili su u pripremi. Župan se također zahvalio članovima DVD-a Udbina koji su brzom intervenciojom lokalizirali požar koji je nedavno prijetio eskalacijom i velikim materijalnim štetama.

Načelnik Općine Udbina Josip Seuček zahvalio se županu dr. Milinoviću i njegovim suradnicima.

-Naša dosadašnja suradnja je bila izuzetna i plodna. Uvjeren sam da ćemo i u narednom razdoblju funkcionirati na takav profesionalni i korektan način. Imamo jako malu stopu nezaposlenosti i jedan od prioriteta nam je stambeno zbrinjavanje. Na našem području imamo oko 180 OPG-a, pa se velika količina novca sliva putem poticaja. To je odličan način animiranja naših sugrađana da ostaju ovdje jer imaju sigurnu egzistenciju. Jedan od problema vezan je i  uz infrastrukturu, ali ste se mogli uvjeriti kako u suradnji sa Županijom, ŽUC-om i Lika-cestama cjelovito riješavamo i tu problematiku, kazao je novinarima načelnik Općine Udbina Josip Seuček.

Tijekom razgovora o sve intenzivnijem gospodarstvu u Udbini čuo se podatak kako Bavarska i Udbina imaju isti problem:nedostaje im radnika!!!

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.