Nakon što je u Lovincu danas održan sastanak Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, nekolicina  članova Stožera uputili su se na obronke Velebita. Kako bi se susreli s gasiteljima, zahvalili im i čestitali na ustrajnosti i požrtvovnosti te iz prve ruke doznali stanje na terenu. Vodič je bio predsjednik lovinačkog stožera i vatrogasni zapovjednik DVD-a „Velebit“ iz Lovinca Andrija Ostović čije ekipe  gase požare zajedno s drugim vatrogasnim postrojbama. Uz predsjednika županijskog Stožera Vicu Nekića požarišta su obišli i župan dr. Darko Milinović, vatrogasni zapovjednik VZ ličko-senjske Hrvoje Ostović, načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić, pročelnik PUZS Gospić Joso Živković, predstavnik Parka prirode Velebit Tomislav Rukavina i drugi. Na požarištu je bio i vatrogasni zapovjednik VZ zadarske županije Željko Šoša koji je ilustrirao dijelove aktivnosti zadarskih i ličkih vatrogasaca.

-Zbog minsko-sumnjivih prostora posebno je opasno kod Tulovih greda, ali i  šire. Bura cijelo vrijeme otežava gašenje požara iz zraka. Na terenu su zajedno vatrogasci iz Jasenica, Obrovca, kao i ekipe DVD-a Otočac i Velebit iz Lovinca. Vatrogasci stalno nadziru požar i bez obzira na buru čvrsto vjerujem da vatra neće proći dalje s primorske strane Velebita. Na ovom putu s ličke strane također se neprestano dežura i nakon 12 dana vatra je pod nadzorom gasitelja. Uz svu nastalu štetu, na sreću nitko nije stradao, a imovina nije ugrožena, rekao je vatrogasni zapovjednik Šoša. Na upit jesu li umorni, vatrogasci će vam zamalo uglas reći kako  im adrenalin ne dopušta umor.

-Čim padne jača kiša uzet ćemo neki dan odmora, rekoše nam ljudi koji niti ne pitaju koji je dan u tjednu i koliko se to dana već hrvaju s vatrenom stihijom, rezultatom nečijeg nemara ili zloće.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.