Dobra suradnja s lovačkim udrugama i Ličko-senjskom županijom dobila je danas novu dimenziju. U  Kabinetu župana Milana Kolića upriličeno je danas potpisivanje Ugovora o produljenju zakupa prava lova u zajedničkim otvorenim lovištima na području Ličko-senjske županije. Obraćajući se predstavnicima lovačkih društava kojima će se lovozakup produljiti na 10 godina, župan Milan Kolić istaknuo je kako je lovstvo s lovačkim turizmom važna komponenta u gospodarskoj strategiji Ličko-senjske županije.

-Znamo kako je lovstvo usko povezano s mnogim gospodarskim djelatnostima. Tu treba istaknuti poljoprivredu i šumarstvo gdje u svojim aktivnostima imate mnoge dodirne točke. Važna uloga lovstva temelji se i na zaštiti prirode, očuvanja biološke i ekološke ravnoteže, prirodnih staništa divljači… Ličko-senjska županija je područje RH koje je površinski najviše zaštićeno kroz nacionalne parkove i parkove prirode, što čini preko 30 % njene površine. Na ovaj način je vaša uloga kao lovozakupnika tim još veća. Svjesni smo važnosti lovstva i lovnog turizma što je definirano u brojnim razvojnim i strateškim dokumentima Ličko-senjske županije. Uvjeren sam da ste svojim radom na putu da bi se lovstvo podiglo na još veću razinu, s obzirom na prirodne potencijale koje ima Ličko-senjska županija. Našim Programom unaprjeđenja lovstva na području Ličko-senjske županije do 2020. godine utvrdili smo mjere za stvaranje uvjeta za dobrobit divljači, lovačkih pasa, razvoj fonda divljači i promociju Ličko-senjske županije kao jedne od najznačajnijih lovnih destinacija u Hrvatskoj i šire. Do svibnja će biti riješene sve naše ugovorne obveze prema vama kroz Javni poziv za korištenje sredstava za 2017.  za unaprjeđenje lovstva. Želim vam puno uspjeha u radu kroz ovo desetogodišnje razdoblje, najviše što nam je zakonodavac omogućio. Produljenje ćemo izvršiti pod potpuno jednakim uvjetima kao i do sada. Bilo je i nekih spekulacija sa strane u svezi dodjele lovišta, ali sam u dogovoru s Županijskim lovačkim savezom inzistirao da ovim lovištima i ubuduće gospodare domaći lovci. Želim vam sve najbolje i dobru kob, rekao je predstavnicima lovačkih društava župan Milan Kolić.

Nakon toga je na temelju članka 30. stavka 4. i 5. Zakona o lovstvu i uz prethodnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, Županijska skupština Ličko-senjske županije na XXII., sjednici održanoj 20.12.2016. godine, donijela je odluke o produljenju ugovora o zakupu zajedničkih otvorenih lovišta: IX/101 Jezerane, IX/102 Križ Kamenica, IX/103 Brinje, IX/104 Dabar, IX/105 Kompolje, IX/106 Otočac, IX/107 Sinac, IX/108 Vrhovine, IX/109 Perušić, IX/110 Pazarišta, IX/111 Lički Osik, IX/112 Smiljan, IX/113 Gospić, IX/116 Medak, IX/117 Novalja, IX/118 Baške Oštarije i IX/124 Švica. U ime okupljenih predstavnika lovozakupnika riječi zahvale županu Milanu Koliću i njegovim suradnicama uputio je tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

-Moram istaknuti da nam je župan Milan Kolić prije dvije godine obećao  da će nam lovišta u narednom razdoblju biti osigurana pod istim uvjetima kao i do sada. Jedina vaša obveza je da u tim lovištima budete dobri gospodari. To se i obistinilo jer ste zaista bili dobri gospodari koji vode brigu o fondu divljači, o lovno-tehničkim objektima, o prihrani divljači i svemu onome što čine dobri lovci i ekolozi. Da nije bilo vaših zalaganja i zalaganja g. Kolića, ovaj današnji čin se ne bi ni dogodio. Svi vi lovozakupnici ste dobro radili  i strogo vodili računa o svojoj divljači, lovištima i ponašanju lovaca u lovištima. Ipak se ovdje najviše zahvaljujem županu g. Koliću jer je on prepoznao kako domaćim lovištima najbolje gospodare domaći lovci, ljudi koji su dali veliki obol u obrani Hrvatske, a svojim ponašanjem, radom i zalaganjem su svakako i zaslužili imati čast i obvezu gospodariti ovim lovištima, zaključio je tajnik ŽLS Mile Ugargović i dodao kao su  Ličko-senjska županija i župan Milan Kolić uvijek bila na strani lovačkih društava sa ovih prostora.

GS Press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.