Gospić, 25. travnja- U nastavku današnjeg radnog posjeta državnog tajnika Tugomira Majdaka i ravnatelja HPA Zdravka Baraća Gospiću i Ličko-senjskoj županiji  održan je u dvorani KIC-a  sastanak s ličkim gospodarstvenicima na kojemu je sudjelovao i župan ličko-senjski Milan Kolić. Bila je to prigoda da stručni tim Ministarstva poljoprivrede prezentira Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020, s naglaskom na mnoge  mjere čiji je krajnji cilj nastavak razvoja poljoprivrede. O problemu minskih polja, opasnostima po sigurnost ljudi i onemogućavanje pristupa poljoprivrednim i šumskim površinama govorio je župan Milan Kolić.

-U prigodi  održavanja ove Konferencije na kojoj ćemo predstaviti mjere iz programa ruralnog razvoja RH svakako je najvrijedniji projekt koji se financira iz sredstava Europske unije na području naše županije u ovom trenutku jest projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta vrijedan ukupno 88,2 mil. kn. Zato ovom prigodom posebno pozdravljam državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede g. Tugomira Majdaka, ravnateljicu Agencije za plaćanja u poljoprivredi gđu. Matildu Copić sa suradnicima, pomoćnika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje g. Nevena Karasa sa suradnicima, gradonačelnike i načelnike jedinica lokalne samouprave sa područja županije, predstavnike izvoditelja usluge razminiranja i sve Vas nazočne na  ovoj konferenciji. Projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta financiran je iz Programa ruralnog razvoja RH koji se financira  iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Podmjere 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima», Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta.

Razminiranje na nekoliko lokacija

Ove godine razminiranje će se odvijati na poljoprivrednim površinama na području Ličkog Ribnika i Ornica, Agbaba i Čanka, Tromeđa i Bliznica, Barleta, Bilaja, Donjeg Vaganca,  Obljajca te naselja Novoselija i Veljun  na ukupno 11.253.465 m2, financijske vrijednosti od 88,2 mil kuna. Poslove razminiranja u 2017. godini obavljat će šest tvrtki (Zeleni kvadrat d.o.o. Lukarišće, Dok-ing razminiranje d.o.o. Zagreb, Explorator d.o.o. Zagreb, Detektor d.o.o. Vukovar, COR d.o.o. Požega i FAS d.o.o. Karlovac sa svojim partnerima) koje su odabrane u provedenom postupku javne nabave. Istovremeno smo ponosni što je uspješno dovršen projekt pretraživanja i razminiranja poljoprivrednog zemljišta financiran iz istog izvora, realiziran tijekom 2016. godine, a koji je obuhvatio poljoprivredne od ukupno 6,8 km 2 na području Gornjih Lulića, Poduma, Dabra, Glibodola te Ličkog Ribnika, Ornica i Novosela Bilajskog. Njegova vrijednost iznosila je 46 mil.kn, a poslove razminiranja obavila je tvrtka Istraživač d.o.o. Nuštar sa svojim partnerima. Na žalost, u našoj županiji nalazi se još uvijek 141 km2 minski sumnjivog prostora što je 30% ukupnog minski sumnjivog prostora u RH. Najveći dio minski sumnjivog prostora u našoj županiji, ili 90% čine šume i šumske površine, dok na poljoprivredne površine otpada 10%. Dovršetkom oba navedena projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta ostat će još vrlo malo miniranog poljoprivrednog zemljišta, a što ćemo očekujem razminirati tijekom 2018. godine. Time će se stvoriti uvjeti za ugodniji život  stanovništva, ali i uvjeti za otvaranje novih mogućnosti razvoja ruralnih područja. Očekujem da će ovaj projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta uz korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske od strane naših poljoprivrednih gospodarstava dodatno potaknuti razvoj poljoprivredne proizvodnje na području županije, naglasio je u svojem govoru župan Milan Kolić. O minskoj situaciji i aktivnostima Hrvatskog centra za razminiranje govorio je Tomislav Ban, pomoćnik direktora HCR-a. Nakon prezentacija dijelova programa Ruralnog razvoja RH mnogi su gospodarstvenici i vlasnici OPG-a postavljali pitanja uglavnom vezana uz tehniku provedivosti pojedinih poticajnih mjera.

Nakon toga gosti i domaćini obišli su novu Gradsku tržnicu Gospić,  objekt čijim su otvaranjem  građani Gospića dobili još jedan vrijedan resurs.

Kako bi se na terenu uvjerili u dinamiku razminiranja poljoprivrednih površina gosti i domaćini uputili su se u Ribnik gdje se nastavlja razminiranje ovog dijela Like. O detaljima novih aktivnosti razminiranja govorio je Tomislav Ban iz HCR-a.

Današnji radni  posjet iz Ministarstva poljoprivrede Završio je u Ostrvici pored Gospića gdje je organiziran obilazak OPG-a Alenke Čačić koja se bavi uzgojem buša, autohtone ličke pasmine  goveda.

Gs Press / L.O. M. S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.