Slijedom dogovora sa prošlotjednog sastanka  župana  Milana Kolića i  predstavnika Poljoprivredne zadruge „Lika Coop“ koja okuplja više od 50 uzgajivača goveda s prostora Ličko-senjske županije jučer je u Ministarstvu poljoprivrede održan radni  sastanak  sa ministrom Tomislavom Tolušićem i suradnicima, Matildom Copić  direktoricom Agencije za plaćanje u poljoprivredi  na kojem su uz župana Milana Kolića nazočili i predsjednik PZ „Lika Coop“ Robert Čačić te nekoliko predstavnika uzgajivača goveda.

Nakon održanog sastanka svi sudionici  su izrazili  zadovoljstvo  održanim sastankom.

Predsjednik zadruge  „Lika Coop“ Robert Čačić  uvjeren je u dobre rezultate koji će proisteći iz postignutih zaključaka sastanka.

„Ova je priča sada krenula u dobrom smjeru. Izvijestili smo ministra o situaciji da pod bujadi imamo oko 4-5 tisuća hektara pašnjaka po Arkordu, što nam se ne prizna. Te bi se površine trebale posebno obraditi i kultivizirati, a nakon toga koristiti. Drugo o čemu smo razgovarali je to da se pašnjaci dodijeljuju ljudima koji drže stoku i koji čak niti ne žive u Lici.  To je na terenu lako utvrditi radom komisija. Uzgajivači imaju pašnjake za stoku, a neki drugi samo zato da bi ubirali poticaje. Također se  razgovaralo o cijepljenju stoke protiv bolesti plavog jezika i  kvrgave kože. Većina nas uzgajamo stoku na pašnjacima i bilo bi dobro da se cijepljenja i uzimanje uzoraka krvi stoke vrši u što manje navrata. Sa sastankom smo više nego li zadovoljni. Koristim prigodu zahvaliti se županu Milanu Koliću i njegovom kabinetu što su nam pomogli da na pravom mjestu definiramo i iznesemo svoje probleme“   rekao je tom prigodom Robert Čačić.

Direktorica Matilda Copić iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi izjavila je sljedeće: „Problematika vezana uz dodjelu pašnjaka uzgajivačima stoke u Lici nije nam novost. S ministrom Tolušićem i nekoliko naših  suradnika već dulje vrijeme razgovaramo na ovu temu. Svakako je važno voditi računa da se pašnjaci dodjeljuju pravim uzgajivačima, a nikako ne nekome tko tu niti ne napasa stoku. Već su doneseni novi pravilnici o Arkordu i naknadi koji uskoro stupaju na snagu. Za sve pašnjake južno od Karlovca uvjet je da korisnik ima najmanje 0,3 grla goveda po hektaru  pašnjaka. Govorili smo  i projektima ruralnog razvoja, kao i o problemima razminiranja što uvelike otežava sigurnost građana na području Ličko-senjske županije, kao i razvoj poljoprivrede“.

Nazočni su ocijenili   sastanak iznimno korisnim i konstruktivnim jer su  dužnosnici  Ministarstva i Agencije iz prve ruke doznali za probleme s kojima se susreću uzgajivači goveda na području Like.  Ličko-senjska županija ovdje je prepoznata kao nezaobilazan suport čijim angažmanom se nastoji pomoći u razvoju gospodarstva, posebice poljoprivredne proizvodnje.

Gs Press / Ličko-senjska Županija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.