Primarni izvor punjenja gradskog proračuna dio je poreza na dohodak, manjak će kompenzirati europskim fondovima.

Na kraju 2019. u njihovoj će obiteljskoj “blagajni” biti oko tisuću kuna više. Hoće li članovi obitelji Črep višak novca iskoristiti kako bi povećali džeparac sinovima Ivanu (13) i 18-godišnjem Mateju ili kako bi platili dio godišnjeg odmora, odlučit će majka Bernardica i njezin suprug. No u jednom su složni – novac koji je dosad išao u gradski proračun dobro će im doći za bilo što im zatreba. Proteklih godina je šest posto plaće tate Črepa odlazilo za prirez koji su plaćali Gradu Sveta Nedelja, a od prvog dana Nove godine to više ne trebaju činiti. Veći prihod u ovoj obitelji, kao i u ostalim kućanstvima toga grada u Zagrebačkoj županiji, bit će rezultat Odluke o gradskim porezima koju je tamošnje vijeće jednoglasno prihvatilo krajem prošle godine, a kojom su ukinuli plaćanje prireza. Osim toga, istovremeno su ukinuli i porez na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele, apartmanska naselja i kampove, a time će u proračunu biti sveukupno sedam milijuna kuna manje.

Nedostaje stručnjaka – To je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj ove godine. Stvar je u tome da primarni izvor financiranja Grada Svete Nedelje nije prirez, već dio poreza na dohodak, 60 posto onoga što se odvaja iz plaća stanovnika ide u gradsku blagajnu – kaže zamjenik gradonačelnika Davor Nađi te dodaje da će manjak u blagajni nadoknaditi korištenjem europskih fondova za velike gradske projekte čija je realizacija u tijeku ili se planira u skorije vrijeme.

– U obiteljima s nekoliko zaposlenih ili za osobu s visokim primanjima godišnji prirez može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna. Njegovim ukidanjem građanima se ostavlja više novca za život, što će podići životni standard naših stanovnika, a porez na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalne naknade za hotele i kampove ukinuli smo kako bismo potaknuli investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva. Time se u našem gradu stvaraju još bolji uvjeti za daljnji razvoj turizma – rekao je Nađi. Tako će dugoročno ovakva mjera, nadaju se u Gradu, privući nove stanovnike, a i smanjit će se nezaposlenost koja je već sada niska.

27 gradova i općina u Hrvatskoj ima nultu stopu prireza. Neki od gradova s nultom stopom prireza na Jadranu su Mali Lošinj, Poreč, Krk, Rab, Novalja, Hvar, Nin, a od slavonskih gradova prirez ne plaćaju stanovnici Vukovara, Lipika, Kutjeva, Orahovice, dok su na sjeveru zemlje to Đurđevac, Koprivnica, Mursko Središće, Zabok, Krapina, ali i prvi susjed Svete Nedelje – Samobor. To je ujedno jedini veliki grad koji nema prireza.

I Gospić sada ima nultu stopu prireza

Sjajan potez HDZ-a i koalicijskih partnera poduprijetih nezavisnom vijećnicom – Ukidanjem prireza povećali plaće za 4200 građana. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića donesena je odluka kojom se povećavaju plaće za 4200 ljudi zaposlenih u Gospiću i 1058 umirovljenika.

Gs Press / Večernji list

https://www.gspress.net/sjajan-potez-hdz-a-i-koalicijskih-partnera-poduprijetih-nezavisnom-vijecnicom-ukidanjem-prireza-povecali-place-za-5200-gradana/

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/zivot-u-gradu-bez-prireza-na-kraju-godine-ostat-ce-nam-1000-kuna-vise-1292304 – m.vecernji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.