Zbog vodostaja rijeke Like Kosinj sada može odahnuti

0

Padaline koje su u prosincu uzrokovale naglo podizanje vodostaja rijeke Like i Bakovačkog potoka poplavile su neke prometnice prema Kosinjskom Bakovcu i Rudinki u Donjem Kosinju. Stožer civilne zaštite Općine Perušić promtno je reagirao i na teren su upućeni čamci s posadama. Nakon svega nekoliko dana voda se povukla s prometnica.

Predsjednika Stožera Mihaela Kurteša kontaktirali smo ovih dana nakon njeova obilaska terena.

-Situacija je očekivano odlična jer oborina nije bilo danima. U vrijeme kada se očekuju poplave uvijek se najviše gleda kakva je situacija vezana uz vodostaj rijeke Like. U hidro-akomulacijskom jezeru Kruščica razina vode je nešto ispod polovice kapaciteta, što znači da ima dovoljno prostora za obilniji i dugotrajni intenzitet kišnog  ili snježnog razdoblja. Uvijek je nemoguće dugoročno planirati razvoj vremenskih prilika, ali činjenica da kiše i snijega nije praktički bilo mjesec dana ulijevaju nam optimizam da ove zime ne bi trebalo biti poplava u Kosinju. Barem ne za sada, oprezno naglašava Mihael Kurteš.

Stožer civilne zaštite Općine Perušić ima nekoliko posada obučenih za vožnju čamaca s izvanbrodskim motorima. Tu su uvijek na pomoći dežurni timovi DVD-a Perušić, Doma zdravlja Gospić i Crvenog križa.

GS press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here