Zbog obnove infrastrukture Cerovačke špilje  zatvorene za posljetitelje do jeseni

0

Jedan od najljepših podzemnih uresa Velebita, geomorfološki fenomen Cerovačke špilje, do daljnjega je zatvoren za posjetitelje. Rekla nam je to ravnateljica Javne ustanove Park prirode Velebit Ivana Maras. Riječ je o provedbi projekta „Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit“.

-Bilo je neophodno izvršiti potpunu rekonstrukciju staza u donjoj Cerovačkoj špilji, kao i rasvjete. Ovome su prethodila detaljna arheološka istraživanja, kao preduvjet početka realizacije toga projekta. U fazi smo javne nabave za izvođača radova, a bude li sve išlo prema zacrtanoj dinamici uređenje Cerovačke špilje i otvorenje za posjetitelje očekuje se početkom jeseni, rekla nam je ravnateljica Ivana Maras.

Zbog poskupljenja cijena radova  „probijen je financijski plafon“ koji se očekivao. Bez obzira na konačnu cijenu realiziacije projekta bit će se financirati u obimu od 85 posto iz EU fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto sredstava  sufinancirati resorno ministarstvo.

Cerovačke špilje smještene su na južnom dijelu Velebita i među najpoznatijim su i svakako najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Špiljski kompleks čine Donja, Srednja i Gornja Cerovačka špilja sa preko sedam  kilometara istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Cerovačke špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti, a osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta izumrlog špiljskog medvjeda. Temperatura zraka u Cerovačkim špiljama malo oscilira i uglavnom se kreće od 5  do 8 stupnjeva C.

M.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.