Tradicija je rođena! Iako je nakon dvije godine nezahvalno govoriti o tradiciji, ipak se usuđujemo reći da će se tradicija natjecanja u Gospiću pod nazivom Lika Rux Power nastaviti i idućih godina. Duh i atmosfera s pošlogodišnjeg natjecanja nastavio se i ove godine. Lika Rux Power 2016. održan je povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. i 9. listopada a Gospić je ugostilo domaće natjecatelje iz svih klubova Hrvatske te goste iz Bosne i Hercegovine. Ukupno 70 natjecatelja nastupalo je dva dana u powerliftingu, bench pressu, push&pullu i mrtvom dizanju. Organizator natjecanja Powerlifting klub Rux iz Gospića uz logističku potporu Hrvatske powerlifting organizacije potrudio se da natjecanje protekne na najvišoj razini, organizacijski, a natjecatelji su se odužili vrhunskim rezultatima.

medalje

Natjecanje je svečano otvoreno na Dan neovisnosti, 8. listopada prigodnim riječima gospođe Marte Grgurić, zamjenice gradonačelnika Grada Gospića. Gospođa Grgurić zaželila je svima dobrodošlicu u Gospić i mnogo sportskih uspjeha te svečano otvorila natjecanje.

Uz oproštajne riječi i minutom šutnje PLK Rux i cijela powerlifting zajednica oprostili su se tragično preminulog člana domaćeg kluba Maria Jovanovića.

Prije samog natjecanja svečano su uručena i priznanja za nove hrvatske rekorde natjecateljima koji su ih ostvarili na prethodnom natjecanju u Bjelovaru.

Prvi dan natjecanja uvijek je predviđen za powerlifting, a natjecanje otvaraju žene. Za ovo natjecanje bilo je prijavljeno dosta žena, i očekivali su se dobri rezultati. Tako je i bilo. U ženskoj konkurenciji postavljeno je ukupno 15 novih hrvatskih rekorda, a svojim rezultatima svakako se ističe Dora Belas, članica PLK Gumeni medvjedići iz Zagreba koja je ujedno i relativno i apsolutna najjača djevojka natjecanja. Dora je kao juniorka postavila nove apsolutne rekorde za svoju kategoriju do 72kg, čučanj od 120kg, potisak s klupe od 67.5kg te mrtvo dizanje od 145kg. Druga u ukupnom poretku je bila njena klupska kolegica Nataša Cvijanović, također juniorka, u kategoriji do 63kg. Natašin čučanj od 115kg apsolutni je rekord kategorije do 63kg. Treća je bila Zorana Barišić, članica PLK Bljesak iz Trogira koja je također postavila nove hrvatske rekorde u svojoj kategoriji. Čak 4 žene su podigle više od dvostruke svoje težine na mrtvom dizanju. Uz Natašu i Doru to su ostvarile i Adisa Gergić iz PLK Pozoj, Čakovec koja je podigla 140kg te Nikolina Bestić, PLK the Gym Dugo Selo koja je podigla 130kg. U kategoriji do 57kg.

pl

U muškoj konkurenciji postavljeno je 16 novih hrvatskih rekorda, a od rekorda posebno se izdvajaju rezultati kadeta Ante Gluića u kategoriji do 120kg, total od 630kg govori o perspektivnom mladom dizaču od kojega se još može puno očekivati. Također se izdavaja i rekordni čučanj Roka Kranjeca, PLK Pozoj Čakovec, od 205kg, kod juniora do 83kg što je ujedno i apsolutni rekord kategorije. Također, u kategoriji do 120kg Dino Hunjet, PLK Bljesak Trogir, postavio je dva nova apsolutna rekorda ove kategorije: čučanj od 245kg i mrtvo dizanje od 285kg. Uglavnom, u powerliftingu najviše su pokazali kadeti i juniori, dizačka mladost, i to je veliki kapital budućnosti hrvatskog powerliftinga. Kadetski pobjednik je Ante Gluić, a juniorski Goran Tadić iz Bljeska, drugi je bio Bruno Škevin iz Gumenih medvjedića a treći Tomislav Pope, Bljesak Trogir.

U seniorskoj konkurenciji vodila se žestoka borba do zadnje serije mrtvog dizanja između Ivana Kurobase, Atlas Split i Marka Bega, Gmax Gradec, oba do 105kg, razlika u težini nekoliko grama. Konačnu pobjedu odnosi Kurobasa za 5kg razlike u totalu. Na žalost Kurobasin pokušaj rušenje rekorda u mrtvom dizanju od 303kg nije uspio.

Ukupni relativni i apsolutni pobjednik je Goran Tadić s totalom od 727.5kg.

Klubski pobjednik natjecanja je Bljesak, ispred Gumenih medvjedića i Pozoja. U ukupnom godišnjem ligaškom nadmetanju klubova trenutno vode Gumeni medvjedići, ispred Pozoja i Gmaxa.

bljesak

Nedjelja, 9.10., bila je predviđena za natjecanja u bench pressu, push&pullu i mrtvom dizanju. Među natjecateljima je bila vrlo jaka ekipa iz Bosne i Hercegovine, veliki dio reprezentativaca susjedne zemlje.

U bench pressu kod žena ukupna pobjednica je Višnja Škevin, članica domaćeg kluba PLK Rux.

Kao i powerliftingu, serija rušenja hrvatskih rekorda nastavljena je i u bench pressu. Ukupni kadetsko-juniorski pobjednik Tomislav Bitunjac, Atlas Split, junior do 105kg, podigao je novi rekord od 200kg. Drugi je bio Tibor Sesvečan, Gmax Gradec,  u kategoriji preko 120kg juniora podigao je 187.5kg a treći ukupno je bio Ivan Matanić, Rux Gospić.

bitunjac

juniori

U seniorskoj konkurenciji vidli smo nekoliko potisaka od 200kg.i više. U klub 200 osim juniora Bitunjca upisali su se i Marijo Rukavina, domaćin i organizator natjecanja, Ante Plavša, Rebel Warrior Sinj,  koji je već u prvoj seriji rušio hrvatski rekord s 206kg, pobjednik kategorije do 105kg a ukupno treći senior. Mahir Moro iz Bosne i Hercegovine podgao je 220kg u kategoriji do 120kg i u ukupnom poretku zauzeo drugo mjesto. Ukupni pobjednik s najvećim potiskom od 240kg je Irfan Muhić koji je tu težinu podigao s lakoćom, i očito je da može još. Četiri hrvatska benčera već standardno podižu dvostruku tjelesnu težinu: osim Ruxa koji je taj omjer i povećao jer je na ovom natjecanju bio bliže nižoj kategoriji, tu je još Goran Karamarković kojemu su te težine postale radne, Mate Obšivač, Salveo Fit Bjelovar te naravno novi rekorder Ante Plavša.

ante

seniori

U veteranskoj konkurenciji prvi je Branko Suzić, Gmax Gradec, ispred Igora Šokote, Rux Gospić te Ivana Lesjaka, Pozoj Čakovec, sva trojica s novim rekordima u svojim kategorijama.

Klubski pobjednik natjecanja je domaći klub PLK Rux, ispred Gmaxa i Pozoja, a taj raspored identičan je i u godišnjem poretku klubova.

U push&pullu vidli smo ostvarenje najvećeg omjera podignute i tjelesne težine u mrtvom dizanju kod nas, naravno s novim hrvatskim rekordom. Manuel Grbac, Gmax Gradec, podigao je 286kg pri 91kg tjelesne težine. Ukupni pobjednik je Sejfo Šehović, drugi je Manuel Grbac a treći Samir Ademović koji je podgao 200kg u benchu i 300kg u mrtvom dizanju.

U natjecanju u mrtvom dizanju zanimljivost je da ukupni pobjednik nije onaj s najvećim deadliftom. Naime, Sejfo Šehović podigao je 220kg pri 72kg tjelesne težine i to s 56 godina. Drugi je bio Sahludin Šehić, s najvećim deadliftom natjecanja od 327.5kg, treći Mate Obšivač s 270kg, pri težini od 87kg, omjer tri i više!

dlsehic3

Najbolje na natjecanju nagradio je The Nutrition Htrvatska prigodnim darovima.

irfan

Rezime ovog natjecanja je da je kvaliteta dizača znatno podignuta, brojke i wilks bodovi su sve veći. Organizacija natjecanja je išla po planiranom rasporedu, i sudeći po komentarima natjecatelja, kako domaćih tako i gostiju iz inozemstva bilo je ovo jedno vrlo odlično natjecanje zbog kojeg će dizači rado dolaziti i idućih godina u Gospić. Lika Rux Power postaje tradicija i ime u hrvatskom powerliftingu.

Rezultati: http://hpo-powerlifting.hr/rezultati/rux/

izvor: hpo-powerlifting.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.