Kod spomenika poginulim hrvatskim branitelja na Ljubovu okupilo se danas više od 60 nekadašnjih dragovoljaca Domovinskog rata s područja Paga, Raba  i Gospića. Sagradili su veliki kameni suhozid, zavjetni križ prvi ovakve vrste u Lici. Poslu na izgradnji križa dimenzija 24X12 metara svi su složno prionuli. 

Joško Deželjin-Bepo, predsjednik je Udruge veterana Domovinskog rata grada  Raba i  neobično je ponosan na ovaj pothvat.

 

Iz Raba je stiglo 20 bivših branitelja i dvoje djece. Željeli smo dati svoj doprinos uređenju okoliša ovoga spoemnika i još jednom odati počast našim poginulim prijateljima. Drago mi je da smo se na Ljubovu opet našli s prijateljima i suborcima s kojima smo dijelili ratne dane, mnoge nedaće i tragedije. Ovo je zapravo zavjetni križ kralja Zvonimira. Grade ga zajedno Pag, Gospić i Rab, a sve ovo je najmanje što možemo učiniti za naša poginule suborce, rekao  nam je Bepo u kratkoj pauzi ovoga pothvata.

 

 

 

 

Davor Fabijanić je  predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata grada Paga i zamjenik gradonačelnika. Redovno se odaziva na ovakve akcije.

Na Ljubovo je stiglo nas 13-ero. Kada nas god pozovu naši prijatelji iz Gospića mi uvijek dolazimo. Našoj poginuloj  braći po oružju i prijateljima uređujemo ovo spomen-obillježje. Mi smo s Paga tijekom  rata bili pripadnici 118. brigade i u ostalim postrojbama. To nam je osobita čast što nas je prijatelj i suborac Pajo Brkljačić pozvao da pomognemo u gradnji zavjetnog križa. Zajedno s dečkima iz Raba mi smo sudjelovali u izgradnji desetak ovakvih križeva kod Škabrnje, Raba, Lošinja, Vukovara… Sada smo na Ljubovu u Lici i vjerujem da to neće biti naš zadnji zajednički pothvat, uvjeren je Davor Fabijanić.

 

 

U ime domaćina novinarima se obratio Pajo Brkljačić, predsedjdnik Udruge zajednice branitelja 118. brigade ZNG koji je naglasio kako branitelji s otoka Paga i Raba redovno odazivaju na ovakve i slične akcije.

Moram naglasiti da je inicijativa za izgradnju zavjetnog krža potekla od naših prijatelja s otoka. Pag i Rab su u ratu imali po jednu bojnu u našoj brigadi. Povezalo na je iskreno prijateljstvo i želja da Hrvatska bude slobodna. Bili su s nama u najtežim vremenima, bili su i u operaciji „Oluja“. Naši prijatelji su predloži da dodatno ogradimo cijeli spomen-kompleks, što smo rado prihvatili. Zahvalan sam na pomoći svima koji su danas s nama, Gradu i Komunalcu koji su osigurali materijal. Ovo što danas gradimo ostat će za buduće naraštaje i svakako će  uljepšati ovaj spomenik. Ovo je prvi zavjetni križ sagrađen u Lici, napomenuo je Brkljačić.

 

 

Iako je tijekom Domovinskog rata bio dječak, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić neizostavno sudjeluje u ovakvim pothvatima.

-Nemam nikada dovoljno riječi da bih zahvalio na žrtvi naših branitelja. Zahvaljujući njima mi danas živimo u miru. Ovdje su se opet okupili nekadašnji suborci, prijatelji iz Like, s Paga i Raba. Uvijek ih je resilo zajedništvo jer su se Pag, Rab i veći dio Hrvatske branili ovdje. Kada je trebalo stali su na branik Domovine i ovo danas je samo jedan od trenutaka kada se naš dečki opet druže nakon tih ratnih dana. Od srca im hvala svima što štuju poginule prijatelje i njovu žrtvu otimaju od zaborava, rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

 

GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.