U SJENAMA, OBRISI ZAVIČAJA

Zavičajna izložba umjetnice  MARIJE HEĆIMOVIĆ

Gošća izložbe  JANKA POKUPEC

U SJENAMA, OBRISI ZAVIČAJA naziv je prve zavičajne izložbe umjetnice Marije Hećimović, na kojoj autorica i njezina gošća izložbe gospođa Janka Pokupec, prvi put izlažu svoje umjetničke radove u njezinom rodnom Perušiću.

Tema U sjenama, obrisi zavičaja rezultat je njihovog stvaralaštva kroz više godina a koja nam pruža uvid u bogato kreativno promišljanje umjetnica.

Vezana na priču prethodne izložbe „Iskorak“ koju su autorice priredile tijekom ljeta u Novom Vinodolskom, ova izložba nastavlja nas voditi u svijet realnosti i imaginacije na njihov svojevrstan način, u prvi plan stavljajući naglasak na rodni zavičaj Marije, prekrasnu Liku iz koje se odselila u Zagreb prije 47 godina.

U tom kontekstu i postavu njezinih slika, motive iz zavičaja savršeno nadopunjuju motivi Zagreba u pozadini portreta mladih djevojaka te pokoji pejzaž gošće izložbe gđe. Janke Pokupec rođene u Zagrebu, spajajući tako Zagreb kao mjesto Marijinog trajnog boravka sa Likom, rodnim zavičajem.

Autorica Hećimović se na zanimljiv način pozabavila i aktualnim globalnim temama iz svijeta prirode i društvenopolitičkih zbivanja, ostavljajući gledaoce u uvjerenju kako umjetnost na jednostavan i razumljiv način može utjecati na ljude odgovorne za tokove donošenja presudnih odluka za život kao i život sam i više od toga.

Autorica Hećimović s ponosom izlaže i replike starih majstora:  Vlahe Bukovca, Vladimira Becića, Michelangela, od kojih je većina iznjedrena s puno pažnje i strpljivog rada pod stručnim vodstvom mag. art. gđe. Martine Sedlar, vlasnice i mentorice privatne Škole crtanja i slikanja Atelier Sellier u Zagrebu,  koju obadvije autorice pohađaju treću godinu. Gospođa Sedlar sa suprugom Robertom sudjelovali su u cijeloj pripremi izložbenih materijala i njihovog vizualnog identiteta, kao poklon dugogodišnjim polaznicama te će posjetiti izložbu kad im to obaveze budu dopuštale.

Autorica Hećimović 2012.g. samostalno je započela svoju slikarsku karijeru, slikajući male sličice crnim flomasterom, elehantno ih i moderno opremajući. Nakon što se s prvim naslikanim minijaturama uspješno plasirala na međunarodnim natječajnim izložbama uz vrlo jaku konkurenciju i selekciju od 70%,  svoj talenat počela je njegovati i otvarati pod stručnim vodstvom u dostupnim ustanovama i institucijama, obzirom da na Likovnoj Akademija u Zagrebu nije moguć vanredni studij. Osim minijatura u manjoj formi autorica radi i vrlo cijenjene ikone, koje i ovog puta predstavlja sa ponosom. Strpljivo ih je radila nekoliko godina uzastopno u vrijeme korizme, u staroj tehnici jajčanoj temperi koju navodno samo dva čovjeka u Hrvatskoj poučavaju. Imamo čast da ovu izložbu u četvrtak sa zadovoljstvom otvori jedan od njih, akademski slikar, umirovljeni profesor Nedjeljko Tintor, voditelj Tečaja crtanja i slikanja pri Općini Susedgrad u Zagrebu, koji je  autorica Hećimović polazila.

Vrlo široka paleta i slobodan potez kista autorice Pokupec svojevrstan je kontrast Marijinom realizmu i motivima koje prikazuje kroz život.  No, zajedno stvaraju posebnu energiju koja gledaoca vodi u promišljanja o prirodi i čovjeku, vraća ga daleko u djetinjstvo ali na momenat i vodi u neizvjesnu budućnost.

Tek po dolasku u izložbeni prostor može se u potpunosti doživjeti oslikani lički kraj, koji gotovo da nije mogao biti prikazan na bolji način.

Sa radošću Vas pozivamo na ovaj posebno sadržajan doživljaj, koji zasigurno niste imali prilike do sada vidjeti.

Izložba se svečano otvara:  14.9.2017.  u 12h i 15“, u okviru proslave Dana općine Perušić.

Razgledavanje izložbe: svaki dan, i u dane vikenda 10-17 h, zaključno sa 21.9.2017.

Adresa izložbe: Ul. S. Radića 2,  u centru Perušića, u prizemlju nove narančaste zgrade.

 Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.