Aktivnosti Klastera Lika Destination od njegova osnutka usmjerene su održivom razvoju turizma na području destinacije Lika, pod motom „smart sustainable destination“. Vođeni time, u idućih godinu dana provodit će projekt usmjeren edukaciji učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, i to u partnerstvu s dvije škole i dvije udruge, točnije sa Srednjom školom Plitvička jezera, Osnovnom školom dr. Jure Turića, udrugom Društvo naša djeca grada Gospića te udrugom Lička ekološka akcija.

Cilj projekta „Mladi za održivi razvoj Like“ je podignuti razinu svijesti o potrebama održivog razvoja zajedničkim djelovanjem partnerskih udruga i škola, s naglaskom na valorizaciju prirodne i kulturne baštine Like.

U sklopu obilježavanja Tjedna održivog razvoja koji se obilježava od 30. svibnja do 05. lipnja diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje upriličio svečano dodjeljivanje plaketa projektima čija je provedba odobrena kroz natječaj „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije“. Financirat će se 9 projekata u ukupnom iznosu od 3.845.814,15 kn, a projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ vrijedan je 484.944,00 kn.

Nakon toga, na panel raspravi predstavljeni su najbolje ocjenjeni projekti, gdje je voditeljica Klastera Lika Destination Petra Butković predstavila projekt „Mladi za održivi razvoj Like“, probleme koji se projektom namjeravaju riješiti, aktivnosti koje će se provoditi te širi značaj koji će rezultati ovog projekta imati na Liku i održivi razvoj turizma.

Ovim se pozivima želi unaprijediti doprinos organizacija civilnoga društva ekonomskoj i socijalnoj koheziji te održivom razvoju lokalne zajednice te, isto tako, unaprijediti ekonomski i društveni razvoj na lokalnim razinama u Hrvatskoj kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te organizacija civilnoga društva.

Stajališta izražena u ovom programu isključiva su odgovornost Klastera Lika Destination i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.