U ponedjeljak, 19. ožujka, od 10 do 12 sati Zaklada Ana Rukavina će u prostoru Kulturno informativnog centra (Budačka ul. 12) u Gospiću održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova akcija održat će se na inicijativu učenika i djelatnika Osnovne škole dr. Jure Turića i njihove učeničke zadruge “Vodarica Marta” te školske pedagoginje, gospođe Anke Nikšić kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.254 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 87 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kontakt osoba:

Marija Stapar Zrile

Zaklada Ana Rukavina

koordinator za medije i akcije

091 542 4012

mare@zaklada-ana-rukavina.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.