Povodom blagdana Božića i Nove godine danas je u Kulturno-informativnom centru Gospić  upriličen tradicionalni domjenak  Ličko-senjske županije i Grada Gospića. Okupili su se brojni uzvanici iz političkog, vjerskog, gospodarskog i društvenog života sa ovih prostora, članovi Županijske skupštine, Gradskih i Općinskih vijeća. Dobrodošlicu okupljenima  zaželio  je gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić. Istaknuo je smisao ovakvih druženja koje se temelji na međusobnom uvažavanja, suradnji i dobrim željama za Božić i narednu godinu. Gradonačelnik Krmpotić istaknuo je kako je konac godine vrijeme sumiranja rezultata, prigoda za zahvaliti se na uspjesima i dosezima svakome od nas.

U svojem govoru župan ličko-senjski Milan Kolić osvrnuo se na nekoliko detalja koji će  utjecati na život svih žitelja županije i Hrvatske.

-U godini koja je polako iza nas imali smo parlamentarne izbore, pa smo u određenom smislu bili u jednom vakuumu. Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem  već je trasirala osnovne smjernice svoga rada. To je prije svega ravnomjerni razvoj Hrvatske, decentralizacija, prometna povezanost… Imao sam čast biti nazočan proširenoj sjednici Vlade RH zajedno sa svim županima. Bila je to jasna poruka i onima koji su pokušali prekrajati Hrvatsku, sa nekim novim teritorijalnim ustrojem. Na tome smo sastanku ponovno čuli kako su županije stožerni temelj za razvoj Hrvatske. Ne dolaze u obzir bilo kakvi politički ili regionalni eksperimenti. Ličko-senjska županija sa svojim potencijalima i razvojnim projektima ima svoje centralno mjesto u razvoju RH. Za vrijeme bivše Vlade Zorana Milanovića  izgubili smo status brdsko-planinskog područja, osporena je opstojnost ruralne Hrvatske. Ova Vlada je u kratko vrijeme kompenzirala kroz Proračun one nedostatke koje smo izgubili tom promašenom Milanovićevom reformom. Sve poruke koje smo dočekali s novom Vladom  šire optimizam. Znam da je bilo teško i našim poduzetnicima koji su unatrag 4-5 godina prolazili kroz teško razdoblje. Ličko-senjska županija sa svojim partnerima ima trenutno spremne projekte u vrijednosti od milijardu eura. U onome trenutku kada se raspišu Natječaji  mi ćemo na njih aplicirati te brojne projekte. Zato sam uvjeren da je pred nama vrijeme novoga zamaha, novog prosperiteta i ostanka mladih obitelji na ovim područjima. Koristim prigodu posebno se zahvaliti predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pozdraviti među nama biskupa mons. mr. Zdenka Križića i biskupa u miru dr. Milu Bogovića. Radujem se nastavku naše ukupne suradnje, a vama i vašim obiteljima želim čestit Božić i sretnu Novu godinu, rekao  je župan Kolić.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović  vrijeme Božića i konac  godine vidi kao prigodu da bi svatko od nas preispitao svoje postupke i dosege.

-Svakako se može učiniti još više, ali svatko od nas je nešto napravio. Za svoju obitelj, ustanovu, općinu, grad, županiju, za Hrvatsku. Vrijeme Božića je vrijeme da preispitamo svoja djelovanja u protekloj godini. Naš rad temelj je ukupnog napretka i jamstvo stabilnosti i boljitka. Drago mi što su ovdje mnogi načelnici općina, okupljeni ovdje bez obzira na boju političkog dresa. Gotovo sve jedinice lokalne samouprave su donesle Proračune, a kada su Proračuni doneseni to znači da tu vlada i politička stabilnost. Po prvi puta smo u Hrvatskoj nedavno imali izvanredne parlamentarne izbore. To je bio odraz političke nestabilnosti bivše Vlade. Zato smo posvuda kaskali u gospodarskom smislu, zbog te političke nestabilnosti. Dobili smo Vladu i sada je vrijeme da se udružimo prema jednom cilju, a to je poruka  svim dionicima političkog i gospodarskog života da održimo opstojnost ove županije. Dobili smo mnoga jamstva od ove Vlade, a među njima i  povratak mnogih ustanova i  institucija natrag na prostore Ličko-senjske županije. Da povratkom ponovno steknu status pravne osobe na ovim prostorima. Ima niz institucija za čiji smo povratak zainteresirani. Prije 4-5 godina te su institucije imale sjedišta  na ovom području, a onda su jednostavno dislocirane i  uslijedila je centralizacija. Pred nama su  novi izazovi, pred nama su novi izbori. Vjerojatno će ponovno biti zaoštrene političke retorike, ali sam uvjeren da će to biti politički gledano fer utakmica na kojoj će građani odabrati najbolje. Želim da ovaj Božić dočekate i provedete u krugu obitelji i prijatelja, rekao  je   dr. Darko Milinović čestitajući blagdane. Božji blagoslov zazvao je biskup mons. mr. Zdenko Križić. Kao temelj ljudske opstojnosti istaknuo je obitelj, zatim svijetlost koja dolazi kroz vjeru, ljubav, uzajamno poštivanje i duhovnost.

GS Press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.