Mladi Lički znanstvenik na Institutu “Ivo Pilar” i geograf dr. sc.Nikola Šimunić u prosincu prošle godine doktorirao je pod mentorstvom prof. dr. sc. Damira Magaša na Sveučilištu u Zadru s temom “Ličko-senjska županija u kontekstu suvremene regionalizacije”. Šimunić u svojem radu brani tezu spajanja Ličko-senjske županije, Zadarske i Šibensko-kninske u jednu regiju sa Zadrom kao središtem.

-Što se tiče Ličko-senjske županije, činjenica je da je ona svoj demografski maksimum dosegla početkom 20. stoljeća, kad je bilo gotovo četiri puta više stanovnika nego sada. Dovoljno je samo da navedem podatak da je gustoća naseljenosti Ličko-senjske županije 9,5 stanovnika po kvadratnom kilometru, dakle, to je supsaharska gustoća naseljenosti. Podatak do kojeg sam došao u svojem istraživanju je taj da je u Ličko-senjskoj županiji čak 1973. godine započela negativna prirodna promjena. Dakle, 20-ak godina prije nego u Hrvatskoj, na prostoru Ličko-senjske županije počelo se rađati manje djece nego što je umiralo stanovništva. Kad to sve pogledate, nameće se zaključak da je u Republici Hrvatskoj, a osobito možda i u svom najintenzivnijem obliku na području Ličko-senjske županije prisutno to loše demografsko stanje i da je potrebna hitna demografska obnova i revitalizacija ovih prostora, ako želimo planirati ikakav razvoj na ovom prostoru.

Cijeli intervju pročitajte na:

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/forum/clanak/id/551728/zadarsku-licku-i-sibensku-zupaniju-treba-spojiti-u-jednu-regiju-sa-sjedistem-u–zadru

(Zadarski.slobodnadalmacija.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.