Hrvat iz Švedske, izumitelj laminata, u Ogulinu gradi veliki proizvodni pogon i zapošljava 500 ljudi, piše Jutarnji.

U Ogulinu, gradiću karlovačke regije u kojem se pola njegovih stanovnika smatra Goranima, a ona druga polovica Ličanima, započela je jedna od najuzbudljivijih investicijskih priča u novijoj hrvatskoj povijesti. Kada ona završi, ukoliko se ostvari vizija glavnog financijera Darka Pervana iz Švedske i njegove desne ruke, financijaša Stjepana Vojinića iz Dubrovnika, Republiku Hrvatsku će sa svojih novih milijardu kuna ulaganja lansirati u sam svjetski vrh visokotehnološke drvne industrije, prvenstveno podnih obloga. Kompanija po istom principu razvija i vertikalni click sustav, koji bi u budućnosti mogao istisnuti tradicionalno sklapanje namještaja vijcima i ljepilom, kao što je Pervanov izum istisnuo ljepilo iz postavljanja podnih obloga.

Ono što je specifično u poslovnoj filozofiji moćnog švedskog ulagača jest da se ne razmeće političkim utjecajem, ne čeka ničija jamstva niti mu trebaju nečije bankovne garancije. Svaka od 800 milijuna uloženih kuna u Hrvatskoj do sada je isplaćena u gotovini. Na ogulinskom području napravili su pravu pomutnju na tržištu rada, toliku da su poslodavci, što obrtnici, što mali poduzetnici, vrlo otvoreno počeli moliti političke strukture, pa i same investitore, da malo smanje plaće svojim radnicima, jer su k njima počeli odlaziti svi radnici. Štoviše, neki obrtnici koji su jedva spajali kraj s krajem jedva su dočekali da ugase svoje pogone te stanu za strojeve švedskog gazde.

Gradu Gospiću su umjesto političkog prepucavanja potrebni upravo ovakvi projekti koji su zasada samo san.

Više na linku: https://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/ulozio-sam-800-milijuna-planiram-jos-milijardu-hrvat-iz-svedske-izumitelj-laminata-u-ogulinu-gradi-veliki-proizvodni-pogon-zaposljava-500-ljudi/6977205/

Gs Press / jutarnji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.