Vezano uz Poziv „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru turizam i trgovina“ Ministarstva zaštite okoliša i energetike danas je  u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu održana svečana dodjela Ugovora. Ugovore su malim, srednjim i velikim poduzetnicima i obrtnicima uručili ministar dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Govoreći o značenju Nikole Tesle ministar Ćorić je u  uvodu naglasio kako nije slučajnost da je kao najpogodnije mjesto za ovu svečanost izabran Memorijalni centar Nikole Tesle.

-Lika i Gospić su u središtu „lijepe naše“, mi smu u spomen-području najslavnijeg znanstvenika na polju el. energije. Ponosan sam što smo na Poziv dobili mnoštvo kvalitetnih projekata, a za dodjelu sredstava smo odabrali njih 75, ukupne vrijednosti 174 556 000 kuna, s kojima će se realizirati projekti od 311 milijuna kuna. Projekti energetske učinkovitosti u trgovini i turizmu su najbolji mogući načini utroška sredstava. Ostvarit će mnoge energetske uštede, smanjiti troškove poslovanja i imati čitav niz pozitivnih učinaka. Uvjeren sam da će se ova sredtva utrošiti čim prije i na taj način će se vrlo skoro vidjeti učinci tih projekata, istaknuo je ministar Ćorić.

Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš podsjetio je kako su na ovaj poziv pristigle 132 prijave. Nakon provedbe prihvaćenih prijekata smanjit će se emisije CO2   za 3.705,89 tona godišnje, a investicije u mjere energetske učinkovitosti smanjit će potrebu za energijom za 5,5 milijuna kWh/godinu. Ujedno će očekivana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije u turizmu i trgovini porasti za 9,7 milijuna kWh/god.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.