Predanost očuvanju ljudskog života Hrvatske gorske službe spašavanja koja traje od 1950. godine proslavljena je i u kolijevci alpinizma Lijepe Naše, Ogulinu. Pod sloganom „Niti koje nas povezuju“ članovi HGSS-a još su jednom pokazali dio vještina koje su svim posjetiteljima i stanovnicima Hrvatske na raspolaganju 365 dana u godini. Atraktivnom vježbom spašavanja iz kanjona „Đulin ponor“ i vođenom turom alpinističkom zbirkom Zavičajnog muzeja u Ogulinu, istaknuta je važnost tradicije i razvoja alpinizma u tome, gorskome, kraju.

S balkona-vidikovca nad Ponorom okupljeni posjetitelji promatrali su impresivnu pokaznu vježbu HGSS-a u realnim uvjetima. Spašavatelji su u samo 20 minuta postavili opremu, zajedno s nosilima spustili se u 40 metara duboki kanjon, došli do unesrećene osobe, pružili joj potrebnu pomoć i osigurali ju za transport. „Unesrećeni“ je, kao na svim akcijama i vježbama, bila stvarna osoba koju su pomoću tzv. tirolske prečnice i sistema kolotura sv. Bernard istim putem izvukli na sigurno.

Pored obilježavanja 70. obljetnice osnutka HGSS-a, u Ogulinu je Danima otvorenih vrata proslavljen i 56. rođendan tamošnje Stanice:  „Odnos mještana i ogulinskog HGSS-a pun je međusobnog poštovanja. Osim druženja sa spašavateljima i razgledavanja zimske i ljetne opremu poput skija, nosila za stijensko, zimsko i speleo spašavanje ili logističke opreme, organizirali smo turu Muzejem koju je vodio jedan od njegovih osnivača i jedan od najstarijih članova Službe, Borislav Aleraj-Akac. Osim toga što je omiljeno lice na svim događajima diljem Hrvatske, volimo ga zvati ‘Biblijom HGSS-a’ zbog velikog znanja koje donosi i prenosi“, istaknuo je Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS-ove Stanice Ogulin.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života. Događajima u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka, tijekom cijele godine će se obuhvaćati sve veće skupine djelatnosti HGSS-a, u svakome će biti izdvojena jedna glavna „nit koja nas povezuje“, a ovoga je puta ta „nit“ bila tradicija. Sljedeći događaj na kojemu će građani moći pobliže upoznati jedan od dijelova Službe održat će se u Slavonskom Brodu, u subotu 14. travnja 2020.

Kao nacionalna i dobrovoljna udruga koja broji preko 1.000 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, HGSS iza sebe ima preko 10.000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi. Osim što neprestano djeluju na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim.

Gs Press / HGSS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.