Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala je za srijedu izvanredan sastanak na kojem će stručnjaci te organizacije ocijeniti treba li zbog pojave novog virusa u Kini proglasiti međunarodno izvanredno stanje.

Kineske vlasti potvrdile su da je više od 200 ljudi zaraženo korona virusom, koji uzrokuje vrstu upale pluća od koje su dosad umrle četiri osobe u gradu Wuhanu u središtu zemlje. Iz Wuhana se virus, koji se može prenositi sa čovjeka na čovjeka, proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj van granica Kine.

Opasni virus stigao u SAD

Jednoj osobi u Seattleu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnosticiran je wuhanski korona virus, izjavio je u utorak glasnogovornik američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) Benjamin Haynes. Muškarac koji se nedavno vratio u Seattle u državi Washington iz Wuhana, gdje je bio na putu, prva je osoba zaražena novim sojem virusa.

Muškarac u 30-ima nije pokazivao simptome kada se vratio u zemlju prošle srijede, kada još nisu počeli pregledi putnika iz Kine u nekoliko američkih zračnih luka, prenosi dpa. Hospitaliziran je i u dobrom je stanju te predstavlja mali rizik od zaraze za druge, rekli su dužnosnici.

U nastojanju da zaustavi širenje novog korona virusa, Australija započinje s probirom putnika na letovima iz Wuhana, rekao je u utorak glavni medicinski službenik zemlje, iako vlasti upozoravaju da će epidemiju teško spriječiti.

Gs Press / dnevnik.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.