Nizom svečanosti obilježena je danas  24. obljetnice osnutka 9. gardijske brigade „Vukovi“.  Započela je svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije. Predvodio ju je vlč. Stjepan Zeba, u koncelebraciji s gospićkim župnikom mons. Milom Čančarom i vojnim kapelanom Ivanom Blaževcem.

Nakon mise upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca. Uz svečani postroj Hrvatske vojske vijenac je najprije položio Ante Deur, osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Slijedio ga je ministar branitelja Tomislav Medved i njegov pomoćnik Miroslav Cindrić. U izaslanstvu Udruge veterana gardijskih brigada i Kluba pripadnika 9. gardijske brigade „Vukovi“ bio je i legendarni zapovjednik 118. brigade ZNG-a i prvi zapovjednik 9. gbr. general Mirko Norac.  Vijenac je položilo i  izaslanstvo Glavnog stožera OS RH, dok su u ime Ličko-senjske županije i Grada Gospića počast poginulima odali zamjenik župana Sanjin Rukavina, gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić i njegov zamjenik Ivan Biljan. Poginulim hrvatskim braniteljima  poklonila su se  brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva PU ličko-senjske i Hrvatske vojske. Nazočni su se poklonili i sjeni prvog hrvatskog predsjednika i ratnog  zapovjednika oružanih snaga dr. Franje Tuđmana. Komemoracija je nastavljena u vojarni „Eugen Kvaternik“ kod spomenika poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade. Izvršeno je svečano postrojavanje 1. motorizirane brigade „Vukovi“ , na onome istom mjestu gdje je tadašnji pukovnik Mirko Norac po prvi puta postrojio „Vukove“ u jesen 1992. godine. Na svečanosti su sudjelovali roditelji i članovi obitelji poginulih pripadnika brigade.

Brigada je službeno zaživjela  1. studenoga 1992.  kada je Glavni stožer OS RH izdao  zapovijed o osnutku 6. gardijske motorizirane  brigade HV, legendarnih Vukova. Nedugo nakon osnutka  postrojbu je čekao prvi težak zadatak u operaciji „Maslenica“ koju su „Vukovi“ izvrsno obavili i za to dobili posebnu pohvalu Glavnog stožera. Odmah nakon te  operacije  brigada mijenja naziv u 9. gmbr „Vukovi“. Uslijedile su operacije „Medački džep“, „Ljeto ’95.“ i  „Oluja“. Na ratnom putu  brigada je izgubila 54 vojnika, dočasnika i časnika, dok ih je više od 160 ranjenih.

GS press/Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.