Hrvatska liječnička komora –
Županijsko povjerenstvo Ličko-senjske županije
poziva Vas na predstavljanje knjige prof.dr.sc. Ive Lučića 

„VUKOVARSKA BOLNICA 
SVJETIONIK U POVIJESNIM OLUJAMA HRVATSKOGA ISTOKA“, 

koja će se održati u četvrtak, 14. prosinca 2017.
s početkom u 18:00 sati,

u Kulturno informativnom centru (KIC) u Gospiću,
Budačka ulica 12.

„Knjigu o Vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjeočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“ dr.sc. Trpimir Goluža, liječnik; predsjednik HLK-a, nakladnik knjige.„Ova je knjiga svjetionik istine, koji argumentirano, neospornim činjenicama popunjava praznine u sjećanju na veličanstvene trenutke hrvatske povijesti. Bolnica kao srce junačke obrane Vukovara, stožerne točke obrane Hrvatske države, s ovom knjigom dobiva novu dimenziju u hrvatskoj povijesti“ prof.dr.sc. Andrija Hebrang, liječnik; ratni ministar zdravstva Republike Hrvatske.

„Vukovarska bolnica je opisana točno onako kakva je bila. Kao utočište za sve potrebite, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, upravo kao svjetionik u teškim ratnim stradanjima i tami, koja se nadvila nad Vukovarom u ljeto i jesen 1991.godine. Ova knjiga je zapravo udžbenik koji objašnjava povijesne uzroke agresije JNA na Vukovar i vjerno prikazuje što se tijekom i naposredno nakon nje događalo u Vukovaru“ mr.sc. Vesna Bosanac, liječnica; ravnateljica Vukovarske ratne bolnice 1991.godine.

„Rukopis Ive Lučića ne predstavlja samo doprinos poznavanju povijesti Domovinskog rata, on je doprinos sazrijevanju hrvatske historiografije i izgradnji metodologije proučavanja suvremene povijesti“ prof.dr.sc. Darko Vitek, povjesničar; Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.

„Zločini koje su počinile snage Jugoslavenske narodne armije i njima pridružene srpske paravojne postrojbe bile su tolika opsega i toliko brutalni da se nisu mogle sakriti pod okrilje starih pripovijesti niti pripisati hrvatskoj strani koliko god su to pokušavali. Posebno težak zločin počinili su nad ranjenicima iz Vukovarske bolnice. Po davno uhodanom propagandnom obrascu, liječnike iz bolnice koji su nadljudskim naporima liječili ranjenike svih nacionalnosti proglasili su „zločincima“, „fašistima“ i protiv njih podigli čitav niz optužbi i pokrenuli sudske procese“ prof.dr.sc. Ivo Lučić, povjesničar – autor knjige; Hrvatski institut za povijest.

Uz autora, knjigu će predstaviti:

  • Dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a, nakladnik knjige,
  • Prim.dr. Ante – Zvonimir Golem, dopredsjednik HLK-a, urednik knjige,
  • Dr.sc. Ines Strenja-Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politikuHrvatskoga sabora,
  • Ivica Mataija, prof., ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću,
  • Doc.dr.scMarija Selak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
DOĐITE NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE I
PROVJERITE ZAŠTO OVA KNJIGA ZASLUŽUJE
BITI U DOMU SVAKOGA DOBRONAMJERNA I ISTINOLJUBIVA ČOVJEKA
Gs Press / Služba za odnose s javnošću HLK-a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.