Protekloga vikenda u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Velebit“ održana je volonterska akcija čišćenja dijela poučne staze „Terezijane“ na Baškim Oštarijama. Nakon okupljanja u planinarskoj kući „Vila Velebita“ i doručka u hostelu „Baške Oštarije“, volonteri koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, uputili su se zajedno sa djelatnicima Parka na Terezijanu. Ovdje se radilo na uređivanju i čišćenju staze od zaraštanja, uklanjanju grmlja uz stazu, podrezivanju grana, odnosno uređivanju staze za lakši prolaz.

Radni dan je završio sa pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje ovog kulturnog dobra, kao i sa obećanjem da će se vratiti ponovno jer posla na stazi još uvijek ima.

Terezijana je izgrađena davne 1786. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara, Josipa II, radi boljeg putničkog i trgovačkog povezivanja Gospića i Karlobaga. Zamijenila je tako postojeću, već zastarjelu, Karolinsku cestu. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji.

Ministarstvo kulture ju je 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom.

U hrvatskim zaštićenim područjima počelo se sa aktivnim razvijanjem volonterskih programa. Tako se na stranicama http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/ mogu dobiti sve neophodne informacije o raznim volonterskim programima koji se nude u hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode.

Uz uvid u preglednu listu dostupnih programa po parkovima, volonteri putem ovog portala mogu rezervirati termin i prijaviti se za volontiranje. Sve veći broj naših građana zainteresirano je za ovaj način provođenja svog slobodnog vremena, gdje osim što rade koristan posao, ujedno upoznaju pojedini kraj kao i zanimljive ljude sličnih interesa.

GsPress/I.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.