7. veljače 2020. god. ugostit ćemo vokalno-instrumentalnu skupinu ”Šušanj” iz Dugopolja koja će nam se osim svojim nastupom predstaviti i filmskim projektom “Kako živi narod”.

1. godine u Zagrebu prof. dr. Rudolf Bičanić izdaje knjigu “KAKO ŽIVI NAROD” u kojem objavljuje zbir znanstvenih radova o političkim, socijalnim i ekonomskim prilikama u hrvatskim ruralnim područjima tridesetih godina 20. stoljeća, gdje se među radovima raznih autora nalazi i zapis o životu Dugopolja mlade književnice iz Bjelovara, Zlate Perlić. Upravo je tih 15-tak stranica teksta postalo temeljnim okvirom ideje o stvaranju igrano-dokumentarnog filma o životu u selu i okolici tog dijela Dalmatinske Zagore toga vremena.

Film je temeljen i na knjizi Don Frane Ivaniševića, „Poljica – narodni život i običaji“, još jednom važnom djelu hrvatske etnografije s početka 20. stoljeća. Iz navedenog djela preuzeti su i prikazani običaji, način života i rada, te svjetonazor naroda iz Gornjih Poljica koji su prirodno i kulturološki povezani i s područjem zamosorja, pa samim tim i Dugopoljem.

Program počinje u 19.00 sati u kinu “Korzo”, Gospić.

Ulaz slobodan

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.