U ovakvim vremenskim (ne)prilikama sve su oči uprte u sliv rijeke Like, posebice  prema hidroakolulacijom jezeru Kruščica u Kosinju. Već smo javljali kako je rijeka Lika u donjem toku već preplavila cestu u dijelovima sela Rudinka, dok se Bakovački potok izlio na lokalnu cestu prema Kosinjskom Bakovcu. Voditeljica slivnog područja Lika-primorje Lidija Pernar detaljno nam je opisala sadašnju hidrološku situaciju Like.

Na HE „Sklope“ propušta se oko 65 kubika vode u sekundi, a dotok rijeke Like je oko 200 kubika i jezero Kruščica se polako puni. Prema vremenskim prognozama kiša bi trebala padati još danas i onda slijedi smirivanje vremena. U Selištu je razina rijeke Like oko 1,5 metara ispod maksimuma. Najveći problem u Lici stvaraju Bakovački potok i Tisovac koji nakon obilnih kiša prvi izlaze iz korita, rekla nam je Lidija Pernar.

Tisovac se jučer poslijepodne vratio u korito i više ne ugrožava cestu prema Donjim Pazarištima. Jedino ograničenje u cestovnom prometu na području Gospića je kod mosta na rijeci Bogdanici gdje se voda izlila na cestu Novoselo-Smiljan.

Rijeka Gacka je u laganom porastu, izvršene su sve pripremne radnje za obranun od poplava, ali za sada nema ugroza za naselja i prometnice.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.