U povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja po temi Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima, koju je Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) predložio svjetskoj mreži muzeja, uključio se i MLG s predavanjem Vodarica Marta – (ne)poznati simbol Gospića.

Predavanje otkriva povijest i legende jednog od simbola grada Gospića – kipa vodarice „Marte“ postavljenog povodom otvorenja gradskog vodovoda 31. prosinca 1893. godine. Više puta je mijenjala lokaciju, ali je i postala neslužbeni simbol grada Gospića i česta tema veduta grada i razglednica. Autor kipa nije poznat, iako se autorstvo često krivo pripisivalo kiparu Robertu Frangešu Mihanoviću.O nastanku, legendama, razlozima postavljanja, lokacijama i  očuvanju ovog kipa predavanje je održala ravnateljica Muzeja Like Gospić Vesna Bunčić, prof.

Na temu vodarice „Marte“ djeca 3. razreda  OŠ dr. Jure Turića iz Gospića napravila su istraživanja u školi i u svojim obiteljima te široj zajednici. O dobivenim materijalima i promišljanjima, djeca su sama govorila u sklopu opisanog predavanja.

Gs Press / Nikola Mraović / Muzej like Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.