Vlč. Josip Tomljanović novi je svećenik zadužen za pastoral Roma

0

Zadnjom odlukom gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića došlo je ovih dana do više razrješenja i  imenovanja iz redova svećenstva. Među tim promjenama ističe se imenovanje mladomisnika vlč. Josipa Tomljanovića župnim vikarom u župi Sv. Križa u Ogulinu i novim povjerenikom za pastoral Roma Gospićko-senjske biskupije. Tu je dužnost do sada obnašao ogulinski župnik vlč. Josip Štefančić.

-Dvanaest godina sam vodio pastoral Roma u našoj biskupiji. Žao mi je zbog mnogih predrasuda i krive percepcije prema tim ljudima. U našoj biskupiji ih ima oko 800, ali taj broj varira zbog njihovog načina života. Često se sele jer, nažalost, malo njih imaju stalan posao. Moram reći kako sam se u ovih 12 godina s Romima odlično slagao. I danas sam s mnogima od njih u čestim kontaktima. Obraćaju se za pomoć i savjet. Bili smo i ostali dobri. Nastojao sam odagnati predrasude u svezi romske populacije. Svi smo mi samo ljudi i kada nekoga iskreno prihvatiš i budeš prema njemu čovjek, to će se vratiti istom mjerom. Ponekad me pitaju jesam li imao problema s Romima. Zašto bih imao problema? Nije bilo razloga, rekao nam je vlč. Josip Štefančić.

Ovaj je svećenik ostao zapamćen tijekom službovanja u Perušiću. Uz bogat svećenički život učestalo je organizirao seminare za Rome te dodjelu humanitarne pomoći svim svojim sugrađanima. Pri tome su ga neki znali upitati „pa ti pomoć dijeliš i Romima“. Štefančić je pri tome uvijek odgovarao: Po čemu smo ti i ja bolji od njih pa da njima ne bi dodjelio pomoć?!?

GS press

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.