Malo je ljudi koji se mogu pohvaliti kako već četvrt stoljeća sudjeluju u  nastanku i političkom životu Hrvatske poput Vladimira Šeksa.  I danas se ubraja se u  političku elitu Hrvatske i svakako je jedan od najdugovječnijih aktivnih suradnika dr. Franje Tuđmana. Dio svojeg bogatog životnog iskustva utkao je u dvije knjige  pod naslovom „ 1991.-Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske  i Domovinski rat“. Vladimir Šeks je jedan od tvoraca hrvatskog Ustava, obnašao je mnoge visoke i  odgovorne dužnosti i u sedam mandata je bio saborski zastupnik. Kako znade reći bio je posvuda, ali uvijek na mjestima gdje se tražilo zrelo političko i pravničko promišljanje.

Gospićkoj  su publici ove dvije knjige predstavljene u dvorani  POU „dr. Ante Starčević“. O knjizi je prvi govorio dr. Darko Milinović, saborski zastupnik, prvi čovjek HDZ-a ličko-senjske županije i dobar Šeksov prijatelj. Milinovićev je nastup bio vrlo emotivan jer je dugogodišnji prijatelj Vladimira Šeksa, po mnogo čemu i svojega političkog mentora.

-Moj prijatelj Vlado osebujna je figura po mnogo čemu. upravo kao i njezin autor. Kada pomislite da je Vladimir Šeks nestao s političke i društvene scene, on se ponovno pojavi aktivniji nego li ikada prije. Odavno smo prešli na „ti“ , iako mi je to bilo teško jer sam ga oduvijek posebno poštovao i cijenio. Kada želim iskreno govoriti o mom prijatelju Vladi, onda se moram prisjetiti i trenutaka kada se s njim nisam slagao u svemu. Kako sam politički dozrijevao i kako je vrijeme prolazilo, uviđao sam koliko je on postojan, promišljen i  u mnogo čemu ispred svoga vremena. Takva su razmišljanja sažeta i u ovim knjigama, knjigama koje podižu adrenalin čitatelju kao da je riječ o popularnim štivima, bestselerima. Ove knjige i jesu bestseleri, a moj prijatelj Vlado je kao ona metafora kako je on „Šeks na dodanu vrijednost“, nešto što uvijek vrijedi i vraća nam se. Vlado je inspiracija mnogim generacijama, čovjek koji je pisao  i stvarao prošlost, sadašnjost i budućnost. Ove su knjige posebne po tome  jer sadrže toliko istine, toliko podataka i političkih promišljanja u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti i stvaranja hrvatske države, rekao je dr. Milinović čiji je emotivni nastup podigao na noge samoga  autora i izmamio nalet emocija svih nazočnih. O povijesnim dosezima ovih knjiga govorili su ugledni povjesničari prof. dr. sc Josip Jurčević i prof. Dinko Čutura. Prema njihovim tvrdnjama, ova svjedočanstva autora dragocjena su u povijesnom i političkom smislu i svakako bi se trebala naći u kurikularnoj reformi hrvatskog školstva. Vladimir Šeks je govorio posljednji, ističući neke dijelove svoje prebogate povijesti.

-Od smrti našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana ne prestaju podmetanja kovača lažne istine. To nam se gotovo svakodnevno događa putem medija, lažnih dušebrižnika Hrvatske, sa političkih govornica. Zato vjerujem da  su ove moje knjige, kao i treća koju pišem, dovoljno jake da istisnu sve te laži. Da nam se ne dogodi po onoj Gebellsovoj doktrini po kojoj 99 puta izrečena laž, po stoti put postaje „istina“. U ovim knjigama se isprepleću prošlost, sadašnjost i budućnost. Igre svijetla i tame. Hvala svima koji ste večeras došli. Hvala mome dragom Dadi, županu Koliću, gradonačelniku Krmpotiću, biskupima…, zaključio je Vladimir Šeks kojega je pozdravila odlično popunjena dvorana učilišta, posebice kada je prepričavao neke zgode iz robijaških dana, kao i teške trenutke boravka u Beogradu 1990. godine kada je hrvatsko izaslanstvo  želio eliminirati ondašnji vrh tzv. JNA. Vrhunac životne ironije stigao je nakon Domovinskog rata kada je iz zločinačke „kuhinje“ tzv. JNA stigla u Hrvatsku optužnica kojom se Vladimir Šeks optužuje za nepostojeći genocid.

GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.