Zbog povišene vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji koja “pokriva” novozagrebačka naselja Siget, Dugave i Jakuševac – Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” izdao je upozorenje.

U preventivnim preporukama za stanovnike Zagreba, i to prvenstveno osjetljive skupine kao što su djeca, trudnice, stariji ljudi, oboljeli od kroničnih bolesti dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, ljudi narušenog imunološkog stanja te aktivni pušači, stoji kako bi trebali izbjegavati dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom.

U upozorenju stoji kako bi trebali izbjegavati boravak uz prometnice, izbjegavati vožnju automobilom, odnosno koristiti javni gradski prijevoz, dok se kroničnim bolesnicima savjetuje primjena propisanih lijekova te da se u slučaju pogoršanja ili produljenog trajanja simptoma povezanih s dišnim ili srčano-krvožilnim sustavom jave liječniku primarne zdravstvene zaštite. Također, savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnih česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično, kao i grijanje na kruta goriva.

Gs Press / 24sata

https://www.24sata.hr/lifestyle/treba-vidjeti-zbog-magle-visoko-zagadenje-necemo-ici-van-dok-ne-prode-670371?fbclid=IwAR0abUwmE1DxjAnuCLRGIPa8zbBjVQF7dRV1DgB4hm1YDseoN-vnXPey-fo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.