U subotu, 10. rujna 2022. godine, održano je tradicionalno obilježavanje Dana hrvatskih mučenika na platou uz Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i ove je godina hodočastila u Udbinu i sudjelovala na ovom važnom događaju, a visoko izaslanstvo Družbe predvodio je Veliki meštar prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski. U izaslanstvu su sudjelovali i biskup msgr. Ivan Milovan, Zmaj od Svetvinčenta; Meštar rizničar prof. prim. dr. sc. Roman Pavić, Zmaj od Tvrđe; župan ličko-senjski Ernest Petry, Zmaj od Vile Velebita; Joso Živković, Zmaj Pazariški II., pročelnik Zmajskog stola u Gospiću; Igor Tambić, Zmaj od Bure, pročelnik Sekcije kulturne baštine; Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu i član Nadzornog odbora Družbe; Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja, zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Karlovcu; Anđelko Vujeva, Zmaj od Dinare, zamjenik pročelnika Sekcije gospodarstva; Boris Smojver, Zmaj od Karlobaga II.; Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata; Marijan Kalapurić, Zmaj Doborski od svete Brigite; prof. dr. sc. Mario Jareb, Zmaj Jurjevgradski od Tribunja; dr. Sandra Čubelić, zmajska pripravnica.

U Udbini se ove godine okupilo više od 2000 hodočasnika kako bi odalo počast svima koji su kroz burnu hrvatsku povijest žrtvovali svoje živote za obitelj, Domovinu i vjeru. Govoreći u ulozi domaćina gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić istaknuo je kako su posvuda ginuli nedužni ljudi zbog svoje vjere i svjetonazora, što im je najčešće bio najveći razlog za likvidacije. Te žrtve ne smiju se zaboraviti. Pri tome je zaželio dobrodošlicu većini hrvatskih biskupa i njihovih izaslanika.

Obilježavanju Dana hrvatskih mučenika nazočili su biskup varaždinski Bože Radoš koji je i predvodio euharistijsko slavlje, mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolita, mons. Dražen Kutleša splitski nadbiskup, mons. Mate Uzinić riječki nadbiskup, mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, mons. Ivica Petanjak, biskup krčki, mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački, brojni biskupi u miru i izaslanici biskupa.

Bajkeri-branitelji su sa stratišta u Hrvatskoj i BiH i ove godine donijeli kamenje s uklesanim imenima stratišta gdje su bez suda i razlog ubijani mnogi civili i vojnici. To će kamenje biti dodano u posebnoj prostoriji Crkve hrvatskih mučenika. Među vjernicima bili su Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, ranije spomenuti župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, kao i brojni članovi Županijske skupštine gradskih i općinskih vijeća.

Nakon završetka obilježavanja Dana hrvatskih mučenika u Udbini, Veliki meštar Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski i župan Ernest Petry, Zmaj od Vile Velebita, susreli su se s domaćinom gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, a potom je cjelokupno izaslanstvo Družbe posjetilo Gospić gdje su članovi Družbe zapalili svijeće i odali počast na tri važna spomen-obilježja: uz Spomen žrtvama Domovinskog rata, uz kip blaženom Alojziju kardinalu Stepincu, Zmaju od Bakačeve Kule (kip je postavila Družba) i uz kip dr. Franji Tuđmanu, Zmaju od Hrvatske (također je i ovaj kip postavila Družba). Sva tri spomen-obilježja nalaze se na Trgu Alojzija Stepinca u samom centru Gospića, neposredno uz Katedralu Navještenja Blažene Djevice Marije.

Gs Press