Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području Grada Zagreba odrađeno 98 intervencija.  Od nedjelje 22. ožujka u 6.24 sata kada je jak potres pogodio Zagreb do danas, na širem zagrebačkom području su odrađene ukupno 544 hitne intervencije, od kojih se većina odnosi na uklanjanje dijelova oštećenih zgrada, podupiranje zidova, uklanjanje prepreka s prometnica i druge tehničke intervencije. Zagrebački vatrogasci su sudjelovali u 6 izravnih spašavanja osoba i na gašenju 11 požara.

Uklanjanje dijelova zgrada koje prijete padom na cestu je i dalje prioritet, a na velikom broju objekata još treba intervenirati. Na terenu je svih 7 visinskih vozila JVP Zagreb kao i 3 tvrtki Elicom i ZG Holdinga, vozila HEP-a, jedno vozilo Hrvatske vojske kao i vatrogasci s autoljestvama iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina i 2 ekipe iz Karlovca.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za sudjelovanje u intervencijama na područjima pogođenim potresom svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi izrekao javnu zahvalu.

Požari objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 2 velika požara objekata. Dana 24. ožujka u 19:54 sati Zagorska JVP zaprimila je dojavu o požaru objekta na adresi u Krapinskim Toplicama. Radilo se o požaru garaže površine 80 m² koji je u potpunosti stradao, a prijetila je opasnost da se požar proširi na susjedni gospodarski objekat i garažu. Uslijed požara, dvije osobe su zadobile opekline te su zatražile intervenciju HMP još prije dolaska vatrogasaca. Tijekom gašenja požara jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen prilikom pada te mu je nakon povratka u postrojbu pružena liječnička pomoć. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz Zagorske JVP i DVD-a Krapinske Toplice. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 22:00 sata.

Dana 25. ožujka u 03:59 sati Zagorska JVP zaprimila je dojavu o požaru objekta u mjestu Budinščina. Radilo se o požaru starije prizemne kuće sagrađene od drveta i cigle površine 48 m². Uslijed požara nije bilo stradalih osoba. Na intervenciji gašenja požara ukupno je sudjelovalo 14 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz Zagorske JVP i DVD-a Budinščina. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 6:20 sati.

– Iako je u ovo vrijeme bilo normalno za očekivati veći broj intervencija na požarima otvorenog prostora, naši vatrogasci od nedjelje interveniraju na uklanjanju posljedica potresa u dijelovima županije bližima Zagrebu. Samo u srijedu je bilo zabilježeno preko 30 intervencija. Uz ovaj angažman jučer smo odradili dva iznimno zahtjevna požara objekata – rekao nam je zapovjednik VZŽ Krapinsko-zagorske Marijan Lovrenčić, te istaknuo da su vatrogasci angažirani i na suzbijanju širenja koronavirusa.

Angažman vatrogasaca u ostatku RH

Na području Splitsko-dalmatinske županije požari koji su izbili 23. ožujka kod Postira na Braču i Kod Potravlja proglašeni su ugašenima. Požar u blizini Zelova koji je izbio 22 ožujka, a kojim je zahvaćeno 100 ha trave i niskog raslinja, stavljen je pod nadzor vatrogasaca, ali zbog jake bure još nije proglašen ugašenim.

Uz  redovne aktivnosti, vatrogasci su u svim županijama aktivni na suzbijanju koronavorusa te pomažu policiju u patrolama u svrhu sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi.

U ovakvim okolnostima, molimo građane na dodatan oprez te da se pridržavaju općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. S obzirom na epidemiološku situaciju molimo građane da obavijeste vatrogasce nalazi li se u Vašem kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.