Područje priobalja pogodila je jaka bura. O kakvoj se nepogodi radi, govori podatak da je u Splitu oko 4 sata 23. veljače izmjeren najjači udar bure u povijesti mjerenja, čak 176 km/h. Orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, te na makarskom i dubrovačkom području. Uz jaku buru, osjećaj hladoće je -10 stupnjeva.

Kao i inače kod ovakvog nevremena, vatrogasci su angažirani na uklanjanju srušenih grana i saniranju oštećenja na objektima. Zabilježen je i veći broj požara, a vatrogasne intervencije su i dalje u tijeku.

Splitski vatrogasci su angažirani na uklanjanju stabala s prometnica. Jučer je u Splitu zabilježen požar u kvartu Brda u kojem je oštećeno jedno parkirano vozilo.

Oko 5 sati 23. veljače izbio je požar na području Mezanovac u Solinu. Zbog jakog vjetra i brzog širenja požara upućene su snage DVD-a Solin, Vranjic, Mladost Kaštel Sućurac, Kaštela, Gomilica i JVP Split.

Prema riječima predsjednika DVD-a Solin Mladena Režića,  požar je došao do stambenog naselja koje je uspješno obranjeno, a požar je ugašen danas u 7:45. Solinski vatrogasci su angažirani i dalje na uklanjanju stabala s prometnica. Sanirali su oštećenja na jednom restoranu, a bura je srušila i dimnjak na jednoj kući.

Vatrogasci Makarske rivijere su cijelu noć na nogama. Zabilježeni su požari u Podgori, Baškoj Vodi i Makarskoj. Požar u Makarskoj je izbio u samom gradu te je bio ugrožen vrtić i okolne zgrade.

– Sve požare smo brzo sanirali. Uz ova 3, zabilježeno je i 5 manjih požara. Snage na terenu uklanjaju stabla koja smetaju prometovanju vozila i ugrožavaju građana. Ostala stabla će biti uklonjena po smirivanju bure –  rekao nam je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina. Makarski vatrogasci su intervenirali zbog uklanjanju limova s oštećenog objekta.

U Sućurcu je bura prevrnula kamion, a na teren su izašli vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac. Vatrogasci DVD-a Kaštela su angažirani na uklanjanju stabala s prometnica. Zapovjednik VZG Kaštela Milivoj Taslak kazao je kako su od sinoć kaštelanski vatrogasci uključeni u uklanjanje stabala s prometnica te i dalje prate stanje i izlaze na teren po potrebi.

Vatrogasci VZŽ Zadarske županije zabilježili su od jučer preko 40 intervencija, od čega 15 požara. Evidentirano je nekoliko požara stupova od struje. Veći požari su trenutno na području Kruševa i Nina.

– Sve snage su na terenu. U Zadru, Ižu, Salima, Privlaci i Viru zabilježen je veći broj intervencija na uklanjanju stabala. Vatrogasci praktički idu s jedne intervencije na drugu, tako da nemamo konačan broj intervencija – rekao nam je predsjednik VZŽ Zadarske Željko Šoša.

Vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije su zabilježili intervencije na šumskim požarima na Mljetu, Konavlima, predjelima Bosanka, Žrarkovica, Drveniku i predjelu Mokalo.

– Radilo se o jako opasnim požarima, pretežno u borovoj šumi, koji su se brzo širili. Sve smo požare stavili pod kontrolu. Zasad nemamo broj intervencija na uklanjanju stabala i ispumpavanju brodova. Bura i dalje puše, tako da će broj intervencija rasti – kaže o događanju na području najjužnije županije zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović.

Još jednom pozivamo građane na dodatan oprez, te apeliramo da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena. Ukoliko primjetite požar, odmah obavijestite vatrogasce na 193.

Gs Press / “Vatrogasni vjesnik”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.