Troplet „Gospić-Brušane-Jadovno” okupio je danas štovatelje Velebitskog ustanka i ideje o samostalnoj Hrvatskoj.  UHDDR-a grada Rijeke i Bilaja najprije su priredili komemoraciju u Gospiću, u  ulici dr. Ante Starčević na broju 17, u  kuću gdje su ustanici 1932. godine definirali detalja napada na žandarmerijsku postaju u Brušanima. Prigodnim riječima nazočnima se obratio Ivan Pandža, predsjednik HČSP-a. Potom su zapaljene svijeće podno spomen-ploče Velebitskom ustanku  iz 1932., na mjestu gdje se nekada nalazila žandarmerijska postaja.

Grob Stjepana Devčića, prve žrtve toga ustanka  sahranjenog u zaseoku Krč na Jadovnom  okupio je štovatelje ideje o hrvatskoj slobodi i neovisnosti koji su mu se došli pokloniti. Govoreći o tim događajima  predsjednik UHDDR-a Grada Rijeka i dragovoljac Domovinsko rata Mile Biondić prigodnim je riječima oslikao važnost ovoga događaja.

-Bio je to prvi pokušaj otpora diktaturi, hegemoniji tadašnjeg kralja iz dinastije Karađorđevića. Iako nije imao značajnijeg vojnog uspjeha, poslao je poruku o težnji Hrvata za slobodom i s obzirom na okolnosti imao je sve značajke antifašističkog pokreta.Paralelu možemo povući sa  pobunomu Labinu gdje je podignuta pobuna protiv talijanskih  fašista.Zato je Velebitski ustanak važan događaj iz naše povijesti, događaj koji se premalo valorizira i čiji dosezi imaju daleko veći značaj nego li se općenito misli. Snažno je odjeknuo u cijeloj tadašnjoj Europi i dobio potporu mnogih, rekao je između ostaloga Mile Biondić. Komemoracija se održana i  kod spomen-križa uz samu cestu za Jadovno.

GS Press/Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.